"2013-ban nagyon meleg nyarunk volt, körülbelül 2-6 fokkal volt a napi maximum hőmérséklet átlagban magasabb, mint '14-ben. Ez azt jelentette, hogy mintegy 125 ezer hektoliterrel fogyott több sör negyedéves szinten 2013-ban a nyári szezonban. Ha idén nyáron is ilyen forróság lesz és folytatódik ez a trend augusztusban is, akkor várhatóan ez a helyzet áll elő most is. Lefordítva ez olyan 25 millió dobozos vagy fél literes üveges sört jelent" - számolt be az igazgató.
A sörgyártók szövetsége egyébként várhatóan csak év végén publikálja a nyári szezonra vonatkozó adatokat is, ám Schillinger Attila kiemelte, hogy ahogy tavaly, úgy idén is jobban fogynak a minőségi sörök. Tavaly egyébként 23 százalékkal nőtt a minőségi - így drágább árkategóriába tartozó - sörök fogyasztása.
Az árazás ügyében, illetve annak kapcsán, hogy a GoEuro elnevezésű oldal sörárindexe szerint Budapest a 18. helyen áll a világ 75 nagyvárosából - tehát a régióból Krakkóban, Pozsonyban és Varsóban is olcsóbb a sör -, Schillinger Attila aláhúzta, hogy a hazai gyártás kettős szorításban van.
"Az egyik az, hogy van egy dömpingáron bejövő import sör, a másik pedig az, hogy iszonytatóan megemelkedett az adótartalma a sörnek az utóbbi 10 évben, 2005 óta 70 százalékkal nőtt a sör adóterhelése" - mutatott rá.
A három nagy magyarországi sörgyártó egyébként több mint 6 millió hektoliter sört állít elő évente, ám mára rajtuk kívül jó pár kézműves söröket gyártó kisüzemi sörfőzde is működik.
Hanganyag: Sigmond Árpád





