eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

Ennyivel nőtt márciusban a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok piacán márciusban is folytatódott a vagyon gyarapodása, az alapok vagyona 79 milliárd forinttal - 1,6 százalékkal - nőtt, s a hónap végére 4955 milliárd forintot ért el.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt összesítése szerint alapvetően az új befektetések növelték a vagyont, márciusban összesen 70 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok kismértékben járultak hozzá a vagyongyarapodáshoz. A legtöbb friss pénz az abszolút hozamú alapokba érkezett márciusban.

Az összvagyon 65,6 százalékát adó nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapokban kezelt vagyon összességében 1,1 százalékkal nőtt márciusban.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,1 százalékkal csökkent, mivel a befektetők a nagyobb hozamot keresik a jelenlegi piaci környezetben. A dollárövezeti likviditási alapok kivételével kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható az összes alkategóriában.

A kötvényalapok továbbra is igen népszerűek. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű kötvényalapokat keresik a befektetők, így volt ez márciusban is. A tőkebeáramlás 16,5 milliárd forintot tett ki, a harmadik legnagyobb volt márciusban, és döntően a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyon 2,2 százalékkal gyarapodott.

A magyar tőzsdeindex a világpiaci trendekkel szemben csökkent az elmúlt hónapban. A részvényalapokból 3 milliárdnyi tőke távozott, amin némileg tovább rontottak a hozamok, összességében a részvényalapok vagyona 1,7 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapokba 1,4 milliárdnyi tőke áramlott be, a hozamokkal együtt ez mindössze 0,7 százalékos növekedést eredményezett.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tőkebeáramlás 31 milliárdot tett ki, ez volt a legnagyobb érték márciusban. A vagyon a hozamokkal együtt 5,2 százalékkal gyarapodott, ami a második legmagasabb növekedés. A kategória 607 milliárd forinton zárt, ami azt jelenti, hogy az első negyedévben már 115 milliárd forint a vagyongyarapodás.

Az ingatlanalapok a korábbi év nagy nyertesei mögött helyezkednek most el mind a vagyongyarapodást, mind a tőkebeáramlást tekintve. A tőkebeáramlás 12,6 milliárdot tett ki, amin némileg még a hozamok is javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 3,1 százalékkal növelte a vagyont.

A vegyes alapokba is jelentős mértékű, 17,2 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 5,3 százalékkal növekedett.

Az árupiaci alapokból 150 milliónyi tőke távozott. A hozamok ezt nem tudták ellensúlyozni, így a nettó eszközérték 1,2 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb, 6,6 milliárdos tőkekiáramlás volt tapasztalható.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×