INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Stabilra javította az Egyesült Államok "Aaa" osztályzatának kilátását a Moody's

InfoRádió / MTI
Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" államkötvény-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, az amerikai államadósság-dinamika javulásával indokolva a döntést.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja egyben megerősítette az amerikai "Aaa" adósosztályzatot.

A Moody's 2011 augusztusa óta tartotta nyilván negatív kilátással az Egyesült Államok kockázati besorolását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül immár a két legnagyobb stabil kilátást tart érvényben az amerikai adósosztályzatra, a múlt hónapban ugyanis a Standard & Poor's szintén stabilra javította az addigi negatívról az Egyesült Államok besorolásának kilátását.

Igaz ugyanakkor, hogy az S&P 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, e cég módszertanában "AAA"-val jelölt államadós-osztályzatot, "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.

A Standard & Poor's annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings negatív kilátást tart érvényben az amerikai adósosztályzatra, amely ennél a cégnél egyébként "AAA", vagyis a legjobb.

A Moody's Investors Service az amerikai kilátás stabilizálásának csütörtök esti londoni bejelentéséhez fűzött elemzésében közölte: a döntés tükrözi a cég azon megítélését, hogy a szövetségi kormány adósságpályája immár teljesíti a Moody's által a kilátás stabilra javításához 2011-ben, a negatívra rontás idején meghatározott kritériumokat, és így megszűnt az amerikai államadós-osztályzatra nehezedő nyomás.

Az amerikai államháztartási hiány csökken, és várhatóan a következő néhány évben is csökkenni fog. Mindemellett az amerikai gazdasági növekedés üteme - jóllehet mérsékelt - meghaladja több más, szintén "Aaa" besorolású gazdaságét. Így az amerikai kormány GDP-arányos adósságrátája a 2018-ig tartó előrejelzési időszakban meredekebben fog csökkenni annál az ütemnél, amellyel a Moody's a kilátás negatívra rontásának idején számolt - áll a hitelminősítő csütörtök esti elemzésében.

A Moody's felidézi, hogy az amerikai törvényhozás költségvetési irodájának (Congressional Budget Office, CBO) előrejelzése szerint az államháztartási hiány a 2013-as pénzügyi évben valószínűleg a GDP-érték 4,0 százalékára csökken a tavalyi 7,0 százalékról. Ez is meredekebb csökkenés annál, amit a Moody's a negatív kilátás két évvel ezelőtti megállapításának idején várt - áll az elemzésben.

A Moody's hangsúlyozza emellett, hogy a CBO újabb költségvetési lépések elmaradása esetére is az államháztartási deficit további csökkenésével számol, és 2014-ben 3,4 százalékos, 2015-ben 2,1 százalékos hiányt vár.

A hitelminősítő ezzel kapcsolatban felidézi, hogy 2009-ben még 10,1 százalékos volt az Egyesült Államok GDP-arányos államháztartási hiánya.

E költségvetési folyamatok és a valószínűsített GDP-növekedési ütem mellett a CBO várakozása szerint a hazai össztermékhez mért amerikai államadósság-ráta 2014-ben 76 százalékon tetőzik, és 2018-ig erről a szintről 5 százalékponttal csökken - áll a Moody's elemzésében.

A címlapról ajánljuk