eur:
391.04
usd:
366.93
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Mol tervei ellen tüntettek Zágrábban

A Mol tervezett intézkedései ellen tüntetett csütörtökön Zágrábban az INA egyik szakszervezete.

Az INAS szakszervezet bejelentette, hogy követeli a kormánytól a Mol kötelezettségszegésének megállítását az INA-val szemben, továbbá azt, hogy akadályozza meg a kiskereskedelem kiszervezését az INA-ból.

Az érdekképviselet elvárja, hogy a kabinet kezdje meg a tárgyalásokat a munkahelyek megőrzése érdekében - hangzott el a horvát köztelevízió (HRT) tudósításában.

Maja Rilovic szakszervezeti vezető szerint ez az utolsó lehetőség, hogy a horvát kormány mint az INA 45 százalékos tulajdonosa eldöntse, mit akar: megmenti a legnagyobb horvát olajipari vállalatot és a régió vezető vállalatává fejleszteni, vagy pedig hagyja, hogy az INA-ban igazgatási jogokkal bíró Mol egyik leányvállalata lesz a cég.

"Kényszerből szervezzük az ilyen megmozdulásokat, mivel nem teszik lehetővé számunkra a tárgyalásokat az INA igazgatásáról, illetve a munkások jogairól sincs alkalmunk beszélni" - mondta a szakszervezeti vezető. Megjegyezte, hogy Zoran Milanovic miniszterelnöknél süket fülekre talált egy találkozóra irányuló kérelmük, amelyen ismertették volna az INA-ban kialakuló helyzetet.

A miniszterelnöknek és az államfőnek címezve úgy fogalmazott: tanulhatnának Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, aki egyértelművé tette, hogy a Mol nemzeti jelentőségű vállalat.

Rámutatott, hogy míg az INA piaca egyharmadát elveszítette a régióban és Horvátországban, addig a Mol az INA kárára terjeszkedett a régióban. Figyelmeztetett arra is, hogy a Mol az elmúlt években milliárdokat fektetett be új olaj- és gázmezőkbe, eközben az INA az utolsó olaj- és gázcseppeket meríti ősrégi lelőhelyeiről. Hozzátette, hogy a Molé Európa egyik legkorszerűbb finomítója, eközben a sisaki finomítót a kőolajszármazékok raktáraként kezeli.

A szakszervezet azt állítja, hogy az INA mostani vezetésének tevékenysége nemcsak a vállalatra nézve jár káros következményekkel, hanem a horvát gazdaságra és az ország energetikai stabilitására is. Ezért olyan tárgyalódelegáció felállítását követelik, amelyben szakemberek és nem politikusok ülnének.

Ozren Matijasevic, a Horvát Munkásszakszervezetek Egyesületének elnöke felszólította a horvát kormányt, hogy semmisítse meg a Mollal kötött "hátrányos" részvényesi szerződést, mivel az az Ivo Sanader volt kormányfő ügyében hozott elsőfokú ítélet szerint megvesztegetéssel jött létre.

A HRT tudósítása megjegyzi, hogy a megmozdulást a szomszédos boszniai szakszervezetek is támogatták, de az INA-ban működő többi érdekképviselet nem.

A Jutarnji list horvát napilap közli Branko Grcic miniszterelnök-helyettes nyilatkozatát, aki elmondta, hogy ugyan szóba került az INA-ügye a csütörtöki kormányülésen, de még nem született konkrét döntés.

Az INA közleményében egy korábbi hasonló akcióra már reagált, akkor kifejtette: az INA kiskereskedelmi modelltervezete évtizedek óta bevett gyakorlat az olajiparban, és nagyon sikeresnek bizonyult több európai olajvállalatnál is.

Hangsúlyozták, hogy a tervezett modell hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, mivel ezzel hosszabb távon fenntartható lesz a kiskereskedelmi üzletág.

"A pályázati kiírásunkra nagyon sokan jelentkeztek, ami bizonyítja, hogy a jövendő vállalkozók felismerték a lehetőséget az INA akciójában" - tudatták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×