eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Aláírták a kormány és a Tata stratégiai együttműködési megállapodását

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Tata Consultancy Services Magyarországi Fióktelepe (TCS), a megállapodást Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár és Dinesh P. Thampi elnökhelyettes, a Tata budapesti szolgáltatóközpontjának igazgatója írta alá hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter szerint ez a megállapodás bizonyítja, hogy Magyarország 21. századi mércével mérve is versenyképes ország. A versenyképesség fenntartásához folyamatos megújulásra, innovációra van szükség, ehhez pedig a TCS-sel kötött megállapodás is hozzájárul - tette hozzá.

Dinesh P. Thampi az aláírás előtt elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy növekedési terveiket itt Magyarországon tudják megvalósítani, és 200-300 munkavállalóval szeretnék bővíteni jelenlegi, 900 fős itteni létszámukat. Az igazgató ismertette, hogy a Tata Consultancy Services-t 45 éve alapították Indiában informatikai szolgáltatások és tanácsadás nyújtására. Mára 55 országban 230 ezer embernek ad munkát a TCS, és több mint 1000 cég veszi igénybe szolgáltatásait - fűzte hozzá.

A cég Magyarországon 12 éve nyújt szolgáltatást Globális Szolgáltatóközpontján keresztül. Jelenleg több mint 900 munkavállalót foglalkoztat; az itt dolgozók többsége több nyelvet beszélő, felsőfokú végzettséggel rendelkező mérnök, közgazdász vagy informatikus - ismertette a szolgáltatóközpont igazgatója. Dinesh P. Thampi elmondta: a Tata globális egyetemi kapcsolatok programját Magyarországra is kiterjesztik, és oktatási ösztöndíj lehetőségeiket a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók számára is elérhetővé teszik, mivel a kilábalás kulcsa a jól képzett munkaerő.

A stratégiai együttműködési szerződés az igazgató szerint azt jelképezi, hogy a Tatának és a magyar kormánynak vannak közös céljai, és ezek elérése érdekében közös lépéseket tesznek. Dinesh P. Thampi hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem "taktikai megálló" a Tata Consultancy Services számára, hanem hosszú távú stratégiai céljainak fontos mérföldköve.

Szijjártó Péter az aláírás előtt kiemelte: bár Magyarország nem tagja az eurózónának, a törékeny nemzetközi gazdasági helyzet Magyarországra is hatással van, mivel az export jelentős hányada az Európai Unióba irányul. Ahhoz, hogy a válság után Magyarország a lehető legjobb pozícióból startolhasson, meg kellett érteni, hogy a világban zajlik egy speciális, szövetségkötési verseny. Magyarországon ezért indította a keleti nyitást, amelynek keretében szövetségkötésre törekszik a jó gazdasági teljesítményt nyújtó, egyre erősödő országokkal és az innen érkező vállalatokkal. A TCS-sel való megállapodás a keleti nyitás egyik biztos jele - emelte ki Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta, hogy ha Magyarország nem lenne 21. századi mércével mérve is versenyképes ország, akkor a világ 10 vezető IT tanácsadó cégének egyikeként a Tata nem magyar informatikai szakemberekkel, szoftverfejlesztő mérnökökkel dolgozna, és nem alkalmazna itt 900 embert, és tervezne létrehozni újabb, magas hozzáadott értékű munkahelyeket.

Szijjártó Péter kifejtette: megtiszteltetés, hogy a Tata globális szolgáltatóközpontja Magyarországon van, mert ezáltal a hazai tudást, a magyar szakemberek felkészültségét és szakértelmét közvetlenül csatornázza be a világgazdaság folyamataiba.

A Tata magyarországi tevékenysége a tudásalapú szolgáltatásexportot jelenti, ezzel pedig egy olyan iparág honosodott meg Magyarországon, amely a magyar gazdaság szempontjából az egyik legértékesebb, hiszen a legmagasabb hozzáadott értéket tudja megjeleníteni - mondta az államtitkár.

A Tata komoly keresletet jelenít meg a magyar munkaerő-piacon a magasan képzett munkaerő iránt, ennek a kihívásnak pedig szeretne megfelelni a kormány. A kabinet ezért döntött úgy, hogy átszervezi és megújítja azokat a nagy rendszereket, amelyek egy országot a legalapvetőbben határoznak meg.

Szijjártó Péter példaként említette a felsőoktatás átalakítását, amelynek keretében nagyobb hangsúly került a mérnök-, informatikus és természettudományos képzésekre, hogy az ilyen, magasan kvalifikált munkaerőt kereső cégek is hosszú távra tudjanak tervezni Magyarországon.

A magyar kormány eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, a Hankook Tire Kft.-vel, a Microsoft Magyarország Kft.-vel, a GE Hungary Kft.-vel, a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft.-vel, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel és az IBM Magyarország Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×