INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Svájci és ciprusi magyar betétesek adatait kéri a kormány

Infostart / InfoRádió
Kétoldalú tárgyalásokat kezdeményez a magyar kormány többek között Svájccal illetve Ciprussal, a külföldi bankszámlákon lévő magyar betétesek adatainak a megismeréséről - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Mindössze 67 milliárd forintot utaltak haza a tavaly év végével lezárult adóamnesztia nyomán azok, akik külföldi bankokban vagy offshore-cégek számláin tartották a pénzüket - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Giro-Szász András. A kormányszóvivő hozzátette: éppen ezért a kormány új megoldásokon dolgozik a külföldi pénzek hazahozatalával kapcsolatban.

Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint az akció sikeres volt, de legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön illetve vannak olyan becslések is, hogy ez az összeg akár 1500-2000 milliárd forint is lehet. Kiemelte: a kormány célja, hogy aki pénzt keres, az a pénzkereset után adózzon és a közteherviselés igazságosabb legyen, éppen ezért, egy munkacsoport alakul, amelynek feladata lesz, hogy ezeknek a pénzeknek a nyomára bukkanjon.

Lázár János szerint Svájccal folytatott tárgyalásokon teljes adatnyilvánosságot szeretnének elérni.

Lázár János hangsúlyozta: kormány döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót rónak ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre. Kérdésre válaszolva elmondta: Svájc mellett érintett a kérdésben még néhány európai ország, például Ausztria, ahol vannak anonim betétek, illetve Ciprus is, ami hagyományos offshore célpont.

Az államtitkár szerint Ciprussal kétoldalú tárgyalások kezdeményezésére, a kettős adóztatással kapcsolatos egyezmények felülvizsgálatára van szükség.

A címlapról ajánljuk