eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A GDF Suez nem zár be erőművet Magyarországon

A GDF Suez nem tervezi erőmű bezárását Magyarországon, mindössze a Dunamenti Erőmű Zrt. négy, elavult blokkjára nem hosszabbította meg a 2012 év végén lejárt működési engedélyét - közölte Csiba Péter, a GDF Suez Holding általános vezérigazgató-helyettese az MTI-vel kedden.

A Les Échos francia gazdasági napilap keddi számában arról írt, értesülései szerint "az energiaszolgáltató 2012 végén arról tájékoztatta a befektetőket, öt hőerőművet bezár az elkövetkező hónapokban Hollandiában és Magyarországon, amelyek együttesen 2,1 gigawatt teljesítményt nyújtanak". A lap szerint a GDF Suez 2009 és 2012 között "tíz erőműben szüntette meg a termelést, Belgiumban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon, és így összesen 5,2 gigawattal csökkentette termelését".

Csiba Péter hangsúlyozta: a működési engedéllyel már nem rendelkező, egyenként 215 megawattos F blokkokat 2013-ban már nem indította el a társaság.

Egyben rámutatott: a Les Échos cikkében tévesen jelent meg, hogy a GDF Suez az utóbbi 3 évben Magyarországon is bezárt volna erőművet.

A Dunamenti Erőmű Zrt. a magyarországi beépített kapacitás közel egyötödét kitevő 1900 megawattos villamos teljesítménnyel és 1000 megawatt hőszolgáltatási teljesítménnyel rendelkezik. Szabályozóképességével stratégiai szerepe van a hazai villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságában, a magyarországi rendszerszintű szolgáltatások közel egyharmadát adta 2011-ben.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy az erőműnél 2011-ben az új áramtermelő egységet vontak a termelésbe, a G3-as blokk kapacitása 407 megawatt. Az elavult F blokkok leállításával 860 megawatt esik ki a rendszerből.

A GDF Suez 17 éve van jelen Magyarországon. Az energiatársaságokba történő közel 1 milliárd eurós befektetéseivel a magyar energiaszektor egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×