eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem ajándékokkal lepték meg egymást a borászok karácsony előtt

A hegyközségi törvény elfogadása előtti konzultációk során a borászok szervezetei és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egyetértett abban a kérdésben, ami miatt a HNT most mégis Alkotmánybírósághoz fordulna - nyilatkozta az InfoRádió kérdésére Jásdi István, a Pannon Bormíves Céh elnöke. Jásdi szerint meglepő a HNT lépése. Horváth Csaba, a HNT főtitkára az InfoRádiónak arról beszélt, hogy diszkriminatív az új törvény, mivel megszünteti azt az állapotot, hogy egy kisebb méretű szőlőterület tulajdonosának ugyanúgy egy szavazata van, mint egy 50 hektárt birtokló szőlősgazdának.

Nem minden borász-szervezet ért egyet az alkotmánybírósági beadvánnyal. A Pannon Bormíves Cég elnöke elmondta: az egy ember, egy szavazat elv alapján olyanok döntöttek a borászokról, akik gyakran nem is foglalkoztak bortermeléssel. Jásdi István hozzátette: a törvénytervezet másodszori beadása előtt több egyeztetés volt, amelyeken a többi érintett mellett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának képviselői is részt vettek.

Ezeken a konzultációkon konszenzus alakult ki, ezért meglepő, hogy a HNT olyan pontok miatt fordul az Alkotmánybírósághoz, amelyekben korábban egyetértés alakult ki - hangsúlyozta Jásdi. Ilyen például, hogy a szavazati arány a jövőben a tagok által birtokolt szőlőterület nagysága szerint alakul. Az egyeztetés során a HNT is differenciált szavazati arányokat szorgalmazott.

Jásdi István kiemelte: a HNT mostani lépését, amely az Alkotmánybírósági beadványt szorgalmazza, egyetlen borász-szervezet sem ért egyet. Hozzátette: ezzel a lépésével a HNT "a saját korábbi, jegyzőkönyvben is rögzített véleményével szemben fogalmazott meg kifogásokat, ami mindenképpen egy furcsa álláspont."

A HNT tiltakozása ellenére benne maradt a törvényben a terület alapú szavazati jog, vagyis eddig egy gazda, egy szavazat volt, a törvény hatályba lépése után hektáronként jár majd egy szavazat, vagyis egyszerre sérül az önkormányzatiság és a törvény előtti egyenlőség elve - fogalmazta meg kifogásait Horváth Csaba, a HNT főtitkára.

Horváth Csaba az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: nem tisztázott a hegyközség és a hegybíró kapcsolata sem, de az már látszik, hogy a köztestület jogai csorbulni fognak. A HNT kifogásolta azt is, hogy a jogszabály kizárja a hegyközségek tagjai közül a felvásárlókat, továbbá nem értenek egyet a tisztújítással sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×