eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fekete pénteken mindenki vásárol

November negyedik csütörtökje hagyományosan a Hálaadás Napja az Egyesült Államokban és az ezt követő péntek a karácsonyi vásárlási szezon kezdete. A fekete péntek nem szünnap, mégis tömegesen vesznek ki szabadságot. De mi a helyzet Magyarországon?

A kereskedők a Hálaadás után péntekre már elkészítik az üzletek karácsonyi dekorációját, és vannak olyanok, akik ezen a napon kivételesen kora hajnalban nyitnak, de például a legnagyobb áruházláncok, mint a Macy's vagy a Walmart már 0 órától nyitják egyes részlegeiket és csak éjfélkor zárnak.

De persze nem a nyitva tartás a lényeg, hanem az ár, nyitáskor általában rendkívül alacsony, akár önköltség alatti árakkal kínálják a portékájukat a kereskedők, nagy átlagban féláron lehet vásárolni. Ennek megfelelően egy-egy nyitásra tömegek érkezhetnek, amelyek nem egyszer torkollottak vad jelentekbe az elmúlt években: előfordult már, hogy a vásárlók közti vitából lövöldözés lett, vagy hogy szinte eltaposta a tömeg az ajtót nyitó eladót.

Bár kétségtelenül felkapott esemény a fekete péntek, az amerikai tévéadók rendszeresen beszámolnak róla, bemutatják a legszerencsésebb vásárlókat is, az Egyesült Államokban nem ez a legnagyobb forgalmat adó nap, csak egyike azoknak.

Ami az amerikaiaknak a fekete péntek, az nekünk a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnap - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hozzátette: ha egyszeri nagyobb árengedmény nincs is, folyamatos leárazás már jellemző a karácsonyi időszakban.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×