eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mol-részvénycsomag: ezek az állami célok

Matolcsy György ismertetése szerint az állam által megvett Mol-részvénycsomag stratégiai célokat szolgál, és egyben pénzügyi tartalék is, amely a külső környezet romlása, finanszírozási nehézségek esetén relatíve olcsó forrást jelenthet.

A nemzetgazdasági miniszter Kolber István független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában kifejti: az állam által megvett Mol-részvénycsomag jelenlegi és megvásárláskori árának különbözete nem veszteség, mivel az olajtársaság papírjait nem adták el, azok stratégiai célokat szolgálnak. A dokumentumban ugyanakkor az is szerepel, hogy a részesedés stratégiai pénzügyi tartalékként is szolgál; amennyiben a külső környezet romlása finanszírozási nehézséget okozna, a papírok segítségével relatíve olcsón lehetne forrást bevonni.

Kolber István Orbán Viktor miniszterelnökhöz nyújtott be kérdést, amelyben azt tudakolta, hogy Töröcskei István (az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója) kapott-e bármilyen feladatot a Mol-részvények adásvétele kapcsán, tárgyalt-e külföldi partnerekkel. Másrészt arról érdeklődött, hogy mennyivel kevesebbért lehetne értékesíteni az állam által megvásárolt Mol-részvénycsomagot a jelenlegi tőzsdei árfolyam alapján.

Válaszában Matolcsy György közölte: Töröcskei István beosztásából fakadóan, és ezen mértékig vett részt az állam finanszírozásának megszervezésében, a Mol-részvényekkel kapcsolatban nincs különleges mandátuma.

A Mol-részvénycsomagot az állam 2011. július 7-én vásárolta meg, darabonként mintegy 85 eurós áron, az aznapi jegybanki középárfolyammal számolva darabonként mintegy 22 500 forintért. A részvények 2012. október 24-i záró árfolyama 18 775 forint volt - írta válaszában a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a nagy részvénycsomagok árazása el is térhet a mindenkori tőzsdei árfolyamtól.

Matolcsy György hangsúlyozta azt is: a különbözet nem veszteség, a számok a tőzsde pillanatnyi állását mutatják, és tényleges veszteség csak akkor keletkezne, ha most, rögtön, gyorsan túladnának a Mol-részvényeken.

A dokumentum szerint a hosszú távú nemzeti stratégia szempontjából fontos szerepe van az energetikai szektornak, így a Molnak is. A kormány az energiapiac instabilitása miatt fontos gazdaságvédelmi feladatának tekinti, hogy csökkentse az energiafüggőséget. A 21,22 százalékos szavazati jogot biztosító részvénycsomag árának meghatározását befolyásolta az is, hogy a Mol kiemelkedő jelentőségű vállalat a hazai és regionális energiapiacon.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×