eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

BÉT: az elromlott nemzetközi hangulat miatt jelentős esés a magyar piacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 297,79 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel, 18.898,34 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 7,6 milliárd forint volt, a vezető részvények ára a Richter kivételével csökkent az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője elmondta: az európai piacok a nyitás környékén még pozitívan értékelték az amerikai választási eredményt, aztán napközben fokozatosan romlott a hangulat. Az amerikai nyitásra már komoly mínuszok voltak Európában, azt követően pedig tovább fokozódott az esés, s a magyar piac zárásakor még nem mutatkozott igazi fordulat.

Az üzletkötő szerint ezt reagálta le a magyar piac is, ahol a nap végére viszonylag alacsony forgalom mellett nagy esés bontakozott ki. Leginkább a Mol esett, az OTP fele akkora mínusszal megúszta a napot. Sőre Balázs úgy vélekedett, hogy az elromlott hangulat nem Obama győzelmének szól, inkább annak, hogy az amerikai gazdaság a pénzügyi szakadék - "fiscal cliff" - szélén van, s a két oldalnak meg kellene állapodnia a költségvetési plafonról. Talán az ezzel kapcsolatos félelmek kerültek most túlsúlyba - mondta. Hozzátette: egyelőre csak korrekcióról lehet beszélni, ami Nyugat-Európában és a tengerentúlon is viszonylag magas szintekről indult. Az Európai Bizottság országjelentése az üzletkötő szerint nem tartalmazott meglepetést, eddig is sejteni lehetett, hogy mi az álláspontjuk.

A Mol ára 550 forinttal, 2,89 százalékkal 18 500 forintra csökkent, 1,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 60 forinttal, 1,44 százalékkal 4100 forintra esett, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,74 százalékkal 400 forintra gyengült, forgalma 634,6 millió forint volt.

A Richter 50 forinttal, 0,12 százalékkal 40 310 forintra erősödött, forgalma 988,8 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis ára 326,3 millió forintos forgalom mellett 380 forinttal, 2,15 százalékkal 17 320 forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.069,24 ponton zárt szerdán, ez 9,32 pontos, 0,86 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×