eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elemzők: Közép-Európa egyelőre recesszióban

Magyarország és Csehország az idei évet recesszióban tölti, és Lengyelországban is jelentősen lassul a növekedési ütem, a három közép-európai gazdaság hosszú távú konvergencia-folyamata azonban nem áll le, és az országcsoport az évszázad közepéig jelentősen megközelíti a nyugat-európai jövedelmi szinteket - jósolták pénteki átfogó előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja a pénteken ismertetett hosszú távú prognózisban - a ház alapeseti távlati GDP-becslése alapján - azt valószínűsítette, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék Csehországban 2020-ig eléri az EU-átlag 80 százalékát, 2050-re pedig csaknem teljesen felzárkózik az uniós átlagszinthez. Az alacsonyabb jövedelmi szintekről induló Lengyelországban és Magyarországon 2030 körül érheti el a fejenkénti GDP-érték az EU-átlag 80 százalékát, 2050-re pedig 90 százalékig emelkedik tovább.

A GS szakértői is elismerték ugyanakkor, hogy erre a hosszú távú konvergencia-forgatókönyvre jelentős kockázatot jelent az euróövezeti gazdaság esetleg hosszan elhúzódó lanyha teljesítménye.

A cég londoni elemzői ezzel kapcsolatos becslésükben közölték, hogy számítási módszerük szerint a külkereskedelmi részesedéssel súlyozva számolt euróövezeti kereslet minden 1 százalékpontnyi csökkenése hozzávetőleg 0,7 százalékpontot von le Magyarország és Csehország éves GDP-növekedési ütemeiből. Lengyelországban, ahol a nagy belső piac védelmet nyújt a külső keresleti sokkokkal szemben, ez a negatív hatás kisebb, 0,5 százalékpont körüli GDP-mínuszt jelent.

A ház szerint az anticiklikus gazdaságpolitikai válaszlépésekhez szükséges költségvetési mozgástér hiánya - amely az egész térségre jellemző -, valamint a három ország magánszektoraiban zajló, de különösen Magyarországra jellemző mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési - folyamat is befolyásolja a GS által a Hármakra kidolgozott előrejelzéseket.

A cég londoni elemzői szerint a cseh gazdaságban - a negyedéves szekvenciális növekedési ütemeket tekintve - a jelenlegi visszaesési ciklus 2012 első felében elérhette mélypontját, 2012 második és 2013 első felében előbb stabilizáció, majd mérsékelt ütemű kilábalás várható.

Csehországban az idei év egészében átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést, jövőre pedig 1,7 százalékos növekedést várnak, hangsúlyozva, hogy a 2013-ra jósolt fellendülés üteme is jóval elmarad a pénzügyi válság előtti, 3,25 százalék körüli éves cseh növekedési átlagtól.

Magyarországon a cég elemzői 1,0 százalékos idei, egész éves GDP-csökkenést, jövőre 1,2 százalék körüli növekedést várnak, kiemelve azt a véleményüket, hogy a csehországinál gyengébb teljesítményt egyebek mellett a devizaalapú hitelek előtörlesztésének fogyasztáskorlátozó hatása magyarázza, emellett növekedési kockázatot jelent a beruházások visszaesése is.

Lengyelországban a Goldman Sachs londoni közgazdászai a tavalyi 4,3 százalékos növekedés után az idén 2,8 százalékos, jövőre pedig már csak 2,4 százalékos GDP-pluszt jósoltak pénteki előrejelzésükben.

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében, és a jövő évi magyar növekedésre adott londoni prognózisok is rendre borúlátóbbak a Goldman Sachs pénteken ismertetett új becslésénél.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely júliusban tette közzé a működési területére kidolgozott legújabb előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: az EBRD szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett.

Az EBRD szerint a bank működési területén folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének legutóbbi térségi prognózisa szerint Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesés várható a ház korábbi előrejelzéseiben valószínűsített 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi növekedési becslését pedig a cég 1,7 százalékról 0,7 százalékra csökkentette.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport jelenleg érvényes előrejelzése szerint a magyar GDP 2012-ben 1,2 százalékkal csökken, jövőre pedig valószínűleg 0,8 százalékkal bővül.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×