eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csökkent a költségvetés devizaadóssága

Júliusban mintegy 360 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkent a költségvetés devizaadóssága és 8.574 milliárd forintot tett ki a hónap végén - ez derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján elérhető legfrissebb adatokból.

Az év első hét hónapjában a devizaadósság 1.596 milliárddal csökkent, a forintadósság 1.166 milliárd forinttal nőtt.

A devizában denominált kötvényadósság 267 milliárd forinttal, 4.990 milliárd alá csökkent júliusban, 722 milliárddal a múlt év végi szintje alá. Júliusban lejárt egy 2005-ben 45 milliárd jen értékben kibocsátott japán kötvény, amely mintegy 134 milliárd forint fizetési kötelezettséget jelentett a költségvetésnek. A kötvényadósság csökkenését elősegítette, hogy júliusban 3,3, a múlt év végéhez képest pedig 10,5 százalékkal erősödött a forint az euróhoz képest.

Az IMF/EU-hitelcsomagból fennálló tartozás 2.564 milliárd forinton állt a múlt hónap végén, 74 milliárddal kisebb, mint egy hónappal és 750 milliárd forinttal kevesebb, mint a múlt év végén, amiben szintén benne van a forintárfolyam alakulásának hatása.

A költségvetés forintadóssága 379 milliárd forinttal 11.528 milliárdra nőtt júliusban az állampapír kibocsátás hatására. A forintadósság 1.166 milliárdos hét havi emelkedése szinte fillérre egyezik az állampapír állomány emelkedésével, hiszen a hitelek állománya csak 3 milliárd forinttal csökkent.

Az ÁKK adatai szerint júliusban 155 milliárd forinttal nőtt a forintkötvény és 154 milliárddal a kincstárjegy állomány, míg a lakossági állampapírokból a júniusi 42 milliárd után újabb 72 milliárd forintnyi kelt el - derül ki az ÁKK honlapján olvasható számokból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×