eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Andor: Félúton vagyunk a válságkezelésben

Ahhoz, hogy Magyarországot ne szankcionálják, a jogszabályoknak meg kell felelni az uniós direktíváknak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Andor László. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa a gazdasági válság kezelését az EU átalakulási folyamatában látja, de szerinte a közös politikák kialakítására számos országban hiányzik a politikai akarat.

Magyarország gazdasági növekedését meghatározhatja a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalássorozat - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Andor László kiemelte, hogy előkerülhetnek újabb vitatott kérdések, de ez attól is függ, hogyan haladnak a nemzetközi tárgyalások. "Lettek újszerű megoldások, és ez nyilvánvalóan új helyzetet teremt, illetve felvet olyan kéréseket, amelyekkel a Bizottságnak foglalkoznia kell. Ez a legintenzívebbek az úgynevezett belső piaci, illetőleg az adózási kérdésekben mutatkozik meg. Kérdés, hogy a versenysemlegességet adott esetben bizonyos intézkedések sértik-e, illetve, hogy bizonyos új adónemek hogyan felelnek meg az uniós szabályoknak. Az új elemeket természetesen mindig meg kell vizsgálni" - magyarázta.

Az uniós biztos szerint ahhoz, hogy Magyarországot ne szankcionálják, a jogszabályoknak meg kell felelni az uniós direktíváknak.

Andor László beszélt arról is, hogy összhangba kell hozni a munkajogi kérdéseket is, a többi között a nők foglalkoztatásán is javítani kell.

Andor László szerint a közös politikák kialakítására több országban hiányzik a politikai akarat. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy sok államban gondot okoz a törvények összhangba hozása az uniós direktívákkal - tette hozzá.

Válságkezelés

Eddig az út felét tette meg a válságkezelésben az Európai Unió - mondta Andor László. Szerinte a válság kezelése egyben átalakulási folyamat is, amelynek eredményeképpen egyfajta politikai unió is létre jöhet.

"Félúton vagyunk, ha azt feltételezzük, hogy ennek az átalakulásnak a végpontja egy szilárdabb, szorosabb koordináció, egy magasabb minőségű unió, ha tetszik, egy föderatív rendszer, amelyben az eddigi gazdasági és monetáris uniót kiegészítik más elemek, például, a bank- és fiskális- és valamilyen formában egy unió, amelyről egyre többet beszélnek Németországban is" - magyarázta.

Andor László azt mondta, a közös valuta működtetése számos közös pénzügy-politikai intézkedést tenne indokolttá, de sok országban jelenleg is hiányzik az erre irányuló politikai akarat.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×