eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Németh Dávid: Nehéz tárgyalás vár a kormányra

Július 17-én kezdődnek a tárgyalások a magyar kormány és az IMF-EU delegáció között. Az ING Bank elemzője szerint bár elnyúló tárgyalásra kell készülni, október-november reális időpont a megállapodás megszületésére.

Pozitív, de nem meglepő hírnek nevezte az ING Bank elemzője, hogy július 17-én megkezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Németh Dávid az InfoRádiónak elmondta: azért is lehetett erre az időpontra számítani, mert ekkora amúgy is Budapestre érkezett volna a tárgyalódelegáció.

A szakértő szerint azonban több minden megakaszthatja a tárgyalásokat, például a tranzakciós illeték, amelyről az unió véleményt kért. Úgy véli: elnyúló, nehéz tárgyalássorozat vár a kormányra.

Vélhetően az EU és az IMF is olyan gazdaságpolitikai programot szeretne látni, amely fenntartható költségvetési és csökkenő adósságpályát tartalmaz. A költségvetés most sokkal közelebb áll az egyensúlyi állapothoz, és az államadósság sem növekszik tovább, viszont a kormány sok olyan intézkedést vezetett be, ami nem tartozik a Valutaalap és az unió gazdasági fővonalához - értékelt Németh Dávid.

Az elemző az októberi-novemberi időpontot reálisnak nevezte a megállapodásra, amit a piac már beárazott. Hozzátette: a tárgyalások megkezdésekor lehet enyhe pozitív hangulatra számítani, de ha elnyúlnak az egyeztetések, hektikus maradhat a forint, és a nemzetközi hangulat is nagyban meg fogja határozni az árfolyam alakulását.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×