eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Július 17-én érkezik az IMF/EU-delegáció

Július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége, s ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal - jelentette be pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. Közölte azt is, hogy az Európai Bizottság megszünteti a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatban Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárást. Varga Mihály szerint legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.

Üdvözli az Európai Bizottság a magyar parlament péntek délelőtti döntését, amellyel a korábbi kívánalmaknak megfelelően módosította az Országgyűlés a jegybanktörvényt - mondta Bailly.

A testület szóvivője a szokásos déli sajtótájékoztatón elmondta, miután a módosított jogszabály hatályba lép, az Európai Bizottság kész lesz a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével összefüggésben korábban indított kötelezettségszegési eljárás lezárására.

Olivier Bailly közlése szerint július 17-én érkezik majd Budapestre az EU és az IMF tárgyalóküldöttsége, ezt követően "hamarosan megindulhatnak a tárgyalások". Hozzátette, mindez nem jelenti azt, hogy már el is kezdődnek aznap az egyeztetések, igaz, ezt nem is lehet kizárni. Ennek eldöntése viszont majd a küldöttség feladata lesz.

Az Európai Bizottság "számít a magyar kormány nyitottságára" - tette hozzá a szóvivő.

Elmondása szerint a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárcanélküli miniszter és a jegybank elnöke a héten tájékoztatta levélben a gazdasági és pénzügyi EU-biztost a péntekre tervezett parlamenti szavazásról, amelyet Olli Rehn már akkor üdvözölt.

A sajtótájékoztatón Olivier Bailly kérdést kapott arról, miként állnak a Magyarországgal kapcsolatban indított egyéb ügyek.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé utalta a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése, valamint az adatvédelmi hatósági függetlenség ügyét.

Mint megjegyezte, Brüsszel különösen a bírákkal kapcsolatban tartja sürgetőnek az európai bírósági eljárás lefolytatását. Bailly kitért arra is, hogy a médiatörvény ügyében az Európai Bizottság most arra vár, hogy a törvényt összhangba hozzák a magyar alkotmánybíróság döntésével.

Érdemi egyeztetés

Varga Mihály az MTI-nek megerősítette, hogy július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalóküldöttsége, és hozzáfűzte: hozzáfűzve, hogy ezzel a delegációval érdemben tud egyeztetni a kormány.

A nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: "a tárgyalások, amikor elkezdünk egymással beszélni, akkor megindulnak".

Hangsúlyozta: a bizottsági bejelentés is azt mutatja, hogy a jegybanktörvény elfogadása pontot tett az előfeltételek ügyére, és elhárultak az akadályok.

Varga Mihály kifejtette: az Európai Unió és az Európai Központi Bank (EKB) is egyetért a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény pénteken elfogadott módosításával, és mivel az IMF is így vélekedik, elhárultak az akadályok a tárgyalások megkezdése elől. Elmondta: legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.

Kiemelte: Olli Rehn uniós biztos a héten küldött levelet arról, hogy "amennyiben a módosítást elfogadjuk, akkor részükről sincs semmi akadálya a tárgyalások megkezdésének". Emellett a jegybanktörvény eredeti változatát korábban kifogásoló EKB is olyan véleményt küldött, amelyben a jelzett módosításokat támogatta - tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának pénteki elfogadásával fontos állomásához érkezett az a folyamat, amely a magyar gazdaság stabilizálását és megújítását jelenti. A módosítás elfogadására utalva elmondta: "amit korábban ígértünk és amiben egy egészséges kompromisszumot kötöttünk a partnereinkkel, most megtörtént".

A tárca nélküli miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország elküldte a konvergenciaprogramot Brüsszelbe, majd június 22-én az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa döntött a Kohéziós Alapból származó kötelezettségvállalások részleges felfüggesztésének megszüntetéséről. Az MNB törvény módosítása után pedig az lesz a következő lépés, hogy a kabinet elfogadja a jövő évi költségvetést. Utóbbi kapcsán Varga Mihály kiemelte, hogy a jövő évi büdzsé is tartalmazza a konvergenciaprogramban jelzett 3 százalék alatti hiányt, egy erős munkahelyvédelmi akciótervet és egy szociális adócsökkentést.

Varga Mihály elmondta: továbbra is reálisnak érzi, hogy a hitelmegállapodás értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz. A hitel formája kapcsán kifejtette: az a kérdés, hogy egy olyan hitelre van-e szüksége az országnak, amely azonnali pénzátutalással jár, vagy egy olyanra, amely csak egy biztonsági hálót teremt az ország gazdaságának. "Azt gondolom, hogy nekünk az utóbbira van szükségünk, az elővigyázatossági megállapodást látjuk most hasznosabbnak az ország szempontjából" - jelezte.

A miniszter szerint azzal, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy 2012-ben és 2013-ban is 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, alapvetően elfogadta a magyar költségvetési politikát. Varga Mihály szerint lehetnek olyan helyzetek, amelyekre az európai gazdasági válság nem tudja felkészíteni Magyarországot, ezért kell a gazdaság mögé egy biztonsági hálót teremteni.

Varga Mihály az MTI-nek megerősítette, hogy

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×