eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bendzsel: Nem innovatívak a magyar vállalkozások

Az osztrákoknál tapasztalható 20 százalékhoz képest a magyar cégek kevesebb, mint öt százaléka mondható innovatívnak - mondta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Bendzsel Miklós beszélt arról is, hogy korábban hiányoztak azok a befektetők, akik érdemi tőkét fektettek magyar ötletek hasznosításába. Mára ez a helyzet valamelyest megváltozott.

"230-240 ezer vállalkozás jellemzi a magyar gazdaságot, és három-négy százalékuknál több nem számít innovatívnak" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bendzsel Miklós.

Mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta, ezt annak alapján mérik, hogy az utolsó két-három évben, önerőből hajtottak-e végre technológiai vagy szervezési innovációt, és a termékpalettájuk mennyiben bővült.

Közben az innovatív cégek aránya Ausztriában több mint 20, Dániában és Hollandiában 40, Írországban 42-43 százalék - tette hozzá. Magyarországon azt kellene célnak kitűzni, hogy az innovatív cégek száma kétévente megduplázódjon. Ehhez intenzív motivációs rendszer, adóösztönzők, stabil szabályozás, illetve vállalkozói döntéshozatali kultúra szükséges - vélekedett.

Korábban hiányoztak azok a kockázati tőke befektetők, akik érdemi pénzt fektettek magyar ötletek hasznosításába, mára azonban ez a helyzet valamelyest megváltozott - mondta Bendzsel Miklós. A magyar bankszféra már "vadászik" komolyabb befektetési esélyt mutató ötletekre.

A kockázati tőke szabályozás azonban még mindig messze nem olyan "áramvonalas", amilyennek lenni kéne - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×