eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kikre vonatkozik az új adókedvezmény?

Megfelezi a munkáltatói járulékot (a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót) a szakképesítést nem igénylő munkában foglalkoztatottak után a kormány - jelentette be Orbán Viktor. A Portfolio.hu összeszedte, kikre vonatkozna ez.

Orbán Viktor szavai szerint megfelezi a kormány a munkáltatói járulékot azon 25-54 éves munkavállalók esetén, akiket szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatnak. Orbán szerint ez negyedmillió ember foglalkoztatását könnyíti meg, és a kör a FEOR 9-es csoportba tartozó munkavállalókra vonatkozna.

A FEOR a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere, amely alapján az egyes munkakörök statisztikai besorolása is történik. Az osztályozáson belül a 9-es csoport foglalja össze a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokat.

Kikre gondoljunk?

Ide tartoznak (a teljesség igénye nélkül) a takarítók, portások, mosodások, autómosók, hulladékgyűjtők, hulladékválogatók, árukezelők, rakodók, konyhai kisegítők, parkoló őrök, futárok, csomagolók, utcaseprők, egyszerű ipari - mezőgazdaság - erdészeti - halászati foglalkozásúak, és ide tartoznak az árufeltöltők/polcfeltöltők és a gyorséttermi eladók is.

Hasonló kedvezmény létezett eddig is a Start-kártyás rendszerben. Van azonban néhány fontos eltérés. A hasonló kedvezménykörre vonatkozóan Start-kártyát a tartós munkanélküliek válthatták ki. A legfeljebb alapfokú végzettségűek után létezett számottevő járulékkedvezmény, a mostani járulékkedvezmény azonban nem végzettséghez, hanem munkakörhöz kötné a jogosultságot (ez alapján kedvezményt élvezne például a diplomás biciklis futár és a középfokú végzettségű áruházi árufeltöltő is).

Az eddigi információkból úgy tűnik, a kedvezményt nem kizárólag az állástalanok foglalkoztatása után lehetne igénybe venni. Erre utal az is, hogy Orbán Viktor külön kedvezményről beszélt a tartós munkanélküliek esetén (itt a járulékkedvezmény két évig 100, majd a harmadik évtől 50 százalék lenne).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×