eur:
388.51
usd:
360.93
bux:
68632.2
2024. május 7. kedd Gizella

Spanyolország pénzügyi segítséget kér - Madrid cáfol

A spanyol kormány szombaton pénzügyi támogatást kér az euróövezeti válságkezelő alaptól bajbajutott bankjai számára - mondták pénteken délelőtt a Reuters hírügynökségnek uniós források. A spanyol krományszóvivő cáfolta az értesülést.

A Financial Times Deutschland korábbi értesülései szerint már ezen a hétvégén megjelenhet a spanyol kormány által kinevezett független auditorok jelentése a spanyol bankszektor állapotáról és tőkeigényéről. A korábbi hírek arról szóltak, ez csak júniusra készül el.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a friss hírek szerint hétfőn teheti közzé jelentését a spanyol bankszektorról. A bankmentő csomagról szóló hír ezzel is összefüggésben állhat.

A Reuters arról is beszámolt, hogy szombat délutánra telefonkonferenciát szerveznek az Eurócsoport tagországai, hogy megbeszéljék a részleteket.

Egyik információ megjelenése sem okozott érdemi piaci reakciót az euró árfolyamában és a vezető európai részvényindexekben; fennmaradt a mérsékelten negatív befektetői hangulat.

Madrid cáfol

Egy spanyol kormányszóvivő cáfolta a Reuters hírügynökség értesülését. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy küszöbön állna egy ilyen bejelentés. A szóvivő utalt a spanyol miniszterelnök csütörtöki kijelentésére, miszerint a kormány megvárja a bankrendszer átvilágításának eredményét, mielőtt az Európai Unióhoz fordul a bankok feltőkésítésének ügyében.

A Spanyolországot csütörtökön leminősítő Fitch Ratings úgy számol, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet.

A leminősítés indoklásában a Fitch Ratings kifejtette, hogy saját becslései szerint a spanyol bankrendszer átalakításának és feltőkésítésének valószínűsíthető államháztartási költsége hozzávetőleg 60 milliárd euró lesz, de elérheti a 100 milliárd eurót is, ami az éves spanyol GDP-érték 9 százalékának felelne meg.

A Fitch korábbi alapeseti becslése még 30 milliárd eurós spanyol banki tőkepótlási költséggel számolt.

Kell-e külső segítség?

Spanyolországnak külső pénzügyi segítséget kellene kérnie bankrendszere feltőkésítéséhez, mert ezt a jelenlegi piaci viszonyok mellett egyedül nem tudja megoldani - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői befektetők számára összeállított elemzésükben közölték: 60-80 milliárd eurós tőkepótlási támogató programot tartanak szükségesnek a spanyol bankrendszerrel kapcsolatos piaci kételyek eloszlatásához.

A ház szerint a jelenlegi hozamszintek mellett a spanyol adósságdinamika gyorsan fenntarthatatlanná válhat, különösen akkor, ha Spanyolországnak egyedül kellene gondoskodnia bankrendszere feltőkésítéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×