eur:
388.93
usd:
361.35
bux:
68581.3
2024. május 7. kedd Gizella

Három százalékkal bővült a szlovák gazdaság

Az idén az első negyedévben 3 százalékkal nőtt a szlovák bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest - közölte a szlovák statisztikai hivatal szerdán.

A növekedés 0,1 százalékkal maradt el a hivatal előzetes prognózisától.

A GDP folyó áron 4,4 százalékkal 16,5 milliárd euróra emelkedett. Az év első három hónapjában a gazdaság az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal bővült.

A jelentés a GDP vártnál visszafogottabb emelkedését elsősorban a külföldi kereslet növekedési ütemének jelentős lelassulásával magyarázza. A termék és szolgáltatás export éves összehasonlításban csak 2,6 százalékkal emelkedett, míg 2011 első negyedében még 16,8 százalékkal. A termékek és szolgáltatások importja 1,3 százalékkal esett vissza az idei év első negyedében.

A gazdasági növekedéshez legnagyobb mértékben (35,9 százalékkal) az ipar járult hozzá, ám jelentős volt az üzlet a szállítás és a vendéglátás szegmens (18,5 százalék) valamint a közigazgatás, művelődés és az egészségügy (12,9 százalék) szerepe is.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×