eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Spanyolország előtt bezáródtak a pénzpiacok kapui"

A spanyol pénzügyminiszter szerint a magas hozamfelárak azt jelentik, hogy Spanyolország előtt gyakorlatilag bezáródtak a pénzpiacok kapui.

"A kockázati prémiumok azt jelzik: a spanyol állam számára problémát fog jelenteni, hogy a piacokhoz forduljon, amikor refinanszírozni akarja adósságát" - mondta kedden Cristobal Montoro az Onda Cero rádiónak.

A pénzügyminiszter kijelentésére az euró jegyzése napi mélypontjára süllyedt, és a másodpiacon kissé emelkedtek az állampapír hozamok.

A hangulat azonban gyorsan megváltozott, mert a nemzetközi piacok erősen bíznak abban, hogy a vezető pénzügyi hatalmak, a G7-csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek keddi videokonferenciája után összehangolt intézkedéseket jelentenek be a gazdaság ösztönzésére és a pénzügyi válság csillapítására.

A madridi IBEX tőzsdeindex 1,5 százalékkal emelkedett és a 10 év lejáratú államkötvények hozama 1,8 bázisponttal 6,397 százalékra csökkent.

A piaci szereplők is siettek enyhíteni Montoro szavainak jelentőségét. "Nem hiszem, hogy Spanyolország előtt zárva lennének a piacok... Montoro valószínűleg valami mást akart kifejezésre juttatni" - mondta a BNP Paribas szakértője, hozzátéve: a helyzet jelenleg kezelhető.

A piacok azt is remélik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) szerdán monetáris könnyítést jelent be. Ezt a várakozást erősítette, hogy Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója egy interjúban hangsúlyozta: az EKB-nak van tere a kamatcsökkentésre.

Ugyanakkor Rajoy miniszterelnök is aggodalmának adott hangot, hogy Spanyolország a jelenlegi feltételek mellett nem képes a végtelenségig finanszírozni magát, és sürgette, hogy az EKB újítsa fel kötvényvásárlási programját vagy pumpáljon több likviditást a pénzügyi rendszerbe.

Spanyolországnak az idén még 82 milliárd euró adósságot kell refinanszíroznia és gyakorlatilag az egész bankrendszert fel kell tőkésítenie.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×