eur:
394.16
usd:
371.47
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

KSH: Továbbra is csökkentek a beruházások

2012. első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindex 4,2 százalékos visszaesést jelzett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH gyorstájékoztatója szerint a több éve tartó csökkenő tendencia 2012. első negyedévében is folytatódott. A nemzetgazdasági beruházások volumene 2007 negyedik negyedévében növekedett utoljára az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző évben dinamikusan, 24,2 százalékkal bővülő feldolgozóipari beruházások a tárgynegyedévben stagnáltak (0,7 százalékkal estek), ezért az ipar nem tudta mérsékelni a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést - közölte a statisztikai hivatal.

A feldolgozóipar beruházásai az előző évi kiemelkedő növekedés után a tárgynegyedévben stagnáltak, ugyanakkor az alágak több mint felénél volumennövekedés következett be. A nagyobb súlyt képviselő alágak közül nagymértékben emelkedtek a beruházások a gép-, gépi berendezés gyártásban, a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásban.

Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 8,6 százalékos csökkenésen belül az építési beruházások jelentősen, 13,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont - a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban történt emelkedés hatására - csak 1,8 százalékkal mérséklődtek.

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztrált a KSH.

A tárgynegyedévben az energiaipar beruházásainak volumene 66,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit a tájékoztató szerint egy erőmű-építési nagyprojekt befejeződése és a hálózatbővítések, -fejlesztések csökkenése okozott.

A kőolaj- és földgázkitermelés ágazatban is befejeződött egy egyedi nagyberuházás, ennek következtében a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene több mint felével, 53,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló felsőoktatási beruházások lezárultak, ezért az oktatás nemzetgazdasági ág beruházási volumene nagymértékben, 46,9 százalékkal csökkent, amiben az egy évvel korábbi 55 százalékos emelkedést hozó magas bázis is szerepet játszhatott.

A humán-egészségügyi, szociális ellátás ág beruházásai is jelentősen, 29,4 százalékkal mérséklődtek, mivel az uniós forrásból megvalósult egészségügyi intézmény-fejlesztések elmaradtak a tavalyi szinttől - közölte a KSH.

A KSH közlése szerint a beruházások csökkenő tendenciája ellenére hét nemzetgazdasági ágban növekedést regisztráltak.

Számottevően, 27,6 százalékkal emelkedett a beruházási volumen a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban, egyedi szállodafelújítási nagyprojekt eredményeképpen. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős, 21,9 százalékos bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek járultak hozzá.

A nemzetgazdasági beruházások 2011-ben 4,5 százalékkal maradtak el az előző év beruházásainak volumenétől, a csökkenő trend az év negyedik negyedévét és a 2011-es évet egyaránt jellemezte. 2011 utolsó negyedévben a nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek.

A 2007. évi stagnálás után 2008-ban 3,0 százalékkal, 2009-ben erőteljesen, 8,6 százalékkal, 2010-ben 5,1, százalékkal csökkentek a beruházások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×