eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma

Pleschinger: Június elején megkezdődhetnek az EU/IMF-tárgyalások

Pleschinger Gyula szerint már június elején, akár az európai pénzügyminiszterek június 22-i értekezlete (Ecofin) előtt megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarország és az IMF, illetve az EU között.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek Londonból telefonon adott nyilatkozatában elmondta: ha a magyar parlament a június első napjaiban esedékes végszavazáson elfogadja a jegybanktörvény minden fél számára kielégítő módosítását, néhány napra rá megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások.

Ha már folynak a tárgyalások, "nagyon hamar, talán már a nyáron" megszülethet a megállapodás - mondta.

Ha a tárgyalások valamilyen okból őszig elhúzódnak, sor kerülhet egy kötvénykibocsátásra, de csak az IMF-fel és az EU-val egyetértésben - tette hozzá, megjegyezve, hogy szeptember eleje lenne a legoptimálisabb periódus a kibocsátásra.

Magyarország mintegy 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretet akar biztosítani magának.

A tranzakciós adót illetően Pleschinger Gyula elmondta, hogy Magyarország kész változtatásokat végrehajtani a tervezeten, hogy az a szürke gazdaság visszaszorítását is szolgálja, de az előirányzott bevétel "kőbe van vésve".

A kormány jövőre 130 milliárd forintot akar beszedni az adóból.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×