eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Miért a fogyasztást adóztatja meg a kormány?

A nemzetgazdasági miniszter által bejelentett adóintézkedések a fogyasztási adóztatás irányába hatnak - mondta el az RSM-DTM adószakértője az InfoRádiónak.

A kormány döntött az új adók bevezetéséről - erről tájékoztatott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki bejelentette: júliustól bevezetik a távközlési adót, és egy ezrelék lesz a pénzügyi tranzakciós adó.

Az elképzelések a fogyasztás megadóztatásának irányába hatnak, és ez nem véletlen - értékelte a kormány döntését az InfoRádiónak az RSM-DTM adószakértője. A jövedelemadózás terén például a személyijövedelem-adó kétharmadát 2010-ben csak 650 ezren fizették meg.

Kalocsai Zsolt szerint muszáj tartani a három százalékos költségvetési hiányt, így ha a kormány az adókhoz akar hozzányúlni, akkor más lehetősége nem nagyon van, minthogy a fogyasztást adóztatja meg.

A pénzügyi tranzakciós adóról az elemző úgy vélekedett, hogy az egyszerűen beszedhető és adminisztrálható teher, ami relatív széles kört fog érinteni, a kulcs viszont alacsony. Nyilván érezhető lesz, de nem kritikusan - fogalmazott.

Az látszik, hogy az adó alanya a céges társadalom és a magánszemélyek lesznek, a pénzügyi közvetítő szektor pedig az adó beszedésére lesz majd kötelezve, vagyis a végső terhet a fogyasztók viselik majd - fűzte hozzá Kalocsai Zsolt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×