INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Miért a fogyasztást adóztatja meg a kormány?

Infostart / InfoRádió
A nemzetgazdasági miniszter által bejelentett adóintézkedések a fogyasztási adóztatás irányába hatnak - mondta el az RSM-DTM adószakértője az InfoRádiónak.

A kormány döntött az új adók bevezetéséről - erről tájékoztatott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki bejelentette: júliustól bevezetik a távközlési adót, és egy ezrelék lesz a pénzügyi tranzakciós adó.

Az elképzelések a fogyasztás megadóztatásának irányába hatnak, és ez nem véletlen - értékelte a kormány döntését az InfoRádiónak az RSM-DTM adószakértője. A jövedelemadózás terén például a személyijövedelem-adó kétharmadát 2010-ben csak 650 ezren fizették meg.

Kalocsai Zsolt szerint muszáj tartani a három százalékos költségvetési hiányt, így ha a kormány az adókhoz akar hozzányúlni, akkor más lehetősége nem nagyon van, minthogy a fogyasztást adóztatja meg.

A pénzügyi tranzakciós adóról az elemző úgy vélekedett, hogy az egyszerűen beszedhető és adminisztrálható teher, ami relatív széles kört fog érinteni, a kulcs viszont alacsony. Nyilván érezhető lesz, de nem kritikusan - fogalmazott.

Az látszik, hogy az adó alanya a céges társadalom és a magánszemélyek lesznek, a pénzügyi közvetítő szektor pedig az adó beszedésére lesz majd kötelezve, vagyis a végső terhet a fogyasztók viselik majd - fűzte hozzá Kalocsai Zsolt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk