INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Egyre bonyolultabbak a telefonadó tervei

Infostart / InfoRádió
Ma ismét egyeztet a kormány a szolgáltatókkal a tervezett telefonadóról. Az újabb elképzelések a szolgáltatók szerint még bonyolultabbak, mint az első változat, ezért azokat még nehezebben tudják megvalósítani a cégek. Többek szerint a rendelkezésre álló idő is túl rövid, hiszen az új adót augusztustól tervezik bevezetni.

A telefonadó mindenképpen percalapú lesz, és augusztustól kívánja bevezetni a kormányzat. Az eredeti elképzelések még arról szóltak, hogy kezdeményezett hívás minden perce után két forintos adót kell fizetni, akárcsak az sms-ek és az mms-ek után.

Azóta kissé árnyaltabb lett a kép. Sajtóhírek és a szolgáltatóktól kapott információk alapján, most azt tervezi a kormányzat, hogy az első 10 percnyi beszélgetés ingyenes lesz, és személyenként maximum 700 forint lenne a közteher. Többen már figyelmeztettek, hogy az adó maximálása ismét a tehetősebbeknek kedvez, hiszen ők, ha jóval többet telefonálnak, akkor is csak 700 forintot fizetnek majd.

A telekommunikációs társaságoktól kapott információk szerint ez az új megoldás bonyolultabb, komoly, több százmilliós informatikai fejlesztésre van hozzá szükség a társaságoknál. Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztés az első számítások szerint több hónapot venne igénybe, és leghamarabb az év utolsó hónapjaira fejeződhetne be.

A szolgáltatók több problémát is felvetettek a bevezetendő adó kapcsán, ilyen például a flottakedvezmény, ami manapság már családon belül is működik. További gondot okoz a kártyás, úgynevezett prepaid megoldás.

Ugyanakkor a kormány elszánt, idén már pénzt akar látni ebből az új adónemből, 2012-ben 30 milliárd, jövőre 50 milliárd forint feletti bevétellel kalkulálnak. Magyarországon mintegy 11,5 és millió mobilelőfizetés van, és közel három millió vezetékes vonalat tartanak számon.


A címlapról ajánljuk