eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Lufthansa 3.500 alkalmazottjától válik meg

A német Lufthansa a következő években 3.500 alkalmazottját bocsátja el takarékossági programja részeként, hogy ismét nyereségessé tegye a légitársaságot. A létszámleépítés az adminisztratív személyzetet érinti.

"Hosszú távon csak úgy tudjuk megőrizni a munkahelyeket, ha átszervezzük az adminisztratív részlegeket, és belenyugszunk, hogy most munkahelyek szűnnek meg" - mondta Christoph Franz vezérigazgató.

A Lufthansa szerda este közölte, hogy az első negyedévben 381 millió eurós üzemi veszteséget szenvedett el, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak , és jóval meghaladta az elemzők által várt 289 millió eurót.

A világszerte 117 ezer alkalmazottat foglalkoztató társaság 2014-ig 1,5 milliárd euróval akarja javítani eredményét, és a megtakarítás egyharmada a létszámleépítésből ered.

A légitársaság eredményét a magas üzemanyagárak, a diszkont légitársaságok és az arab társaságok támasztotta verseny, a szén-dioxid-adó és az európai gazdaság általános gyengélkedése rontja le.

Rossz eredményeket közöltek a Lufthansa külföldi leányvállalatai is.

Az osztrák AUA az első negyedévben rekordösszegű, 67 millió eurós üzemi veszteséget könyvelt el, ez több, mint a tavalyi teljes évi, mintegy 60 milliós veszteség. A cég 220 millió eurós takarékossági programot hajt végre, amelynek bércsökkentés is része.

eszteségbe fordult a Lufthansa svájci leányvállalatának, a Swissnek a működése is, az üzemi veszteség 4 millió frankra rúgott, míg a múlt év első negyedében még 16 millió frank eredményt sikerült elérnie. A társaságot még a frank irreálisan magas árfolyama is sújtja. A Swiss szintén takarékoskodik, az adminisztratív területeken létszámstoppot vezetnek be és felülvizsgálják a külső tanácsadók foglalkoztatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×