eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Varga Árpád: Az adóbevételi terv teljesülése a gazdaság teljesítményétől függ

Bízik az eredményes munkában, de nehéz feladatnak tartja a 2012-re tervezett 10.500 milliárd forint adóbevételi terv teljesítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese.

Az összeg több mint 10 százalékkal magasabb a tavalyinál, és egyelőre nem tudni, miként teljesít a magyar gazdaság, befolyik-e a várt összeg a baleseti vagy a játékadóból - mondta Varga Árpád a Pécsi Pénzügyi Napok keretében kedden tartott sajtótájékoztatón.

Utalt rá: az adóbevételek alakulását alapvetően a gazdasági eredmények határozzák meg. Hiába dolgozik a NAV kiválóan, ha a gazdaság nem növekszik megfelelően, nem lesz megfelelő áfabevétel, és egyebek mellett megfelelő jövedelemadó és tb-bevétel sem.

"Vannak remények, hogy lesz akkora növekedés, amivel a költségvetés tervezésekor számoltak, de ne felejtsük el, hogy ez nem automatikus" - fogalmazott a NAV elnökhelyettese.

Varga Árpád rámutatott, hogy az olyan új adók tekintetében, mint a baleseti adó, nincsenek tapasztalatok az előző évekből, így nem tudni, jól tervezték-e meg a bevétel összegét. Hozzáfűzte, hogy bár a játékadó tavaly novemberben a korábbi ötszörösére emelkedett, s a bevételek kezdetben jól alakultak, a "fapados" játékautomaták megszűnésével és a szerveralapúak elterjedésével átrendeződés tapasztalható a szerencsejáték piacon.

Az elnökhelyettes szavai szerint bizakodásra ad okot, hogy a hivatal eddig szinte minden évben tudta, vagy megközelítőleg tudta teljesíteni a költségvetési törvényben foglaltakat.

Közvetett adók

Varga Árpád korábban az MTI-nek elmondta, hogy a 10.500 milliárd forint beszedéséhez az idén is a legnagyobb hangsúly a közvetett adókból származó bevételeken van. Egyes adónemekre vonatkozóan a jogszabályok változtak, amelynek hatására nőnek ezek a bevételek.

A változások közül kiemelte az áfa 2 százalékpontos növekedését, az szja tekintetében az adójóváírás megszűnését és a bérkompenzáció bevezetését, a szociális hozzájárulási adót, amely a járulékalap változásával is jár. Többletet várnak a jövedéki adó, a termékdíj és a népegészségügyi termékadó változásától, valamint attól is, hogy módosul az illetékbevételek megoszlása a központi és a helyi költségvetések között az előbbi javára.

A költségvetési bevételeken belül az áfa aránya meghatározó, az adóbevételek 24 százalékát adja, s az adóellenőrzési megállapítások 85 százaléka is ebből származik. Az adóhatóság ezért az idén a költségvetési bevételek védelme érdekében fokozni fogja a visszaigényelt áfa kiutalás előtti ellenőrzését. Annál is inkább, mert az áfaszabályok 2012-től jelentősen változnak.

Az áfaellenőrzések legnagyobb hányadát a jelentős kockázatot hordozó adózók körében végzik, ennek érdekében az ellenőrzési kapacitás egy részét az alacsony kockázatú, illetve alacsony adóteljesítményű adózóktól oda csoportosítják át. Az áfaellenőrzések eredményeként a ma még nem adózó kör felderítésével növelhető az ellenőrzések során megállapítható nettó adókülönbözet is - jegyezte meg Varga Árpád.

A kiutalás előtti ellenőrzésre fokozott figyelmet fordítanak az szja területén is, különös tekintettel például a családi kedvezmények és a nem pénzbeni juttatások múlt évtől megváltozott szabályaira.

"Az adózókat nem szeretnénk feleslegesen zaklatni, hiszen az adóbevételek 95 százaléka önkéntes jogkövetéssel bejön" - válaszolta az elnökhelyettes az adózási morált firtató kérdésre. Hangsúlyozta: az adózók túlnyomó többsége tisztességes, az igazi gond azokkal van, akik bűnszövetkezetben milliárdos károkat okoznak, velük szemben a NAV igyekszik hatékonyan fellépni.

Varga Árpád szerint a 2012-től hatályos jogszabálymódosítások az eddiginél erősebb eszközöket adtak a NAV-nak a rejtett gazdaság elleni küzdelemhez.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×