eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megnő az államadósság Fico vezetése alatt?

Robert Fico legalább négyéves egyeduralmát várja a szombati szlovákiai parlamenti választások eredményétől a szlovák sajtó.

Soha nem függött még az ország olyan dróton, amelyet egy ember tart a kezében - konstatálja Robert Fico pártjának, az Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD) a győzelmét hétfői kommentárjában a Sme szlovák liberális napilap.

A "Túl nagy biztonságot kaptunk" című írása címével a cikk írója a Smer "Válasszuk a biztonságot" kampányszlogenjére utal.

A Sme megjegyzi, Fico pártjának nem csak matematikai értelemben nem akad ellenfele a jövendő parlamentben, de egyébként sem, mert a szlovákiai jobboldal teljesen szétesett.

A liberális lap rámutat arra, hogy Iveta Radicová kormánya amatőr módjára adta át a hatalmat Ficónak, aki nem fog könnyen távozni.

"Ilyen nagy biztonságra pedig nem volt szükségünk" - zárja sorait a Sme kommentátora.

"Nacionalisták nélkül" címmel közöl kommentárt a Magyar Koalíció Pártja és a Szlovák Nemzeti Párt választási sikertelenségéről a Pravda című, szlovákiai független napilap.

A cikk írója megállapítja, 1990 óta először áll össze olyan parlament, amelyben nem lesznek jelen "nacionalista pártok". Rámutat: bár eddig is megesett, hogy az említett két párt közül valamelyik a parlamenten kívül maradt, mindkét párt kívül maradására azonban eddig nem volt példa.

A Pravda szerint most megvan az esély arra, hogy "rájöjjünk", nacionalistákra nincs is szükség a parlamentben.

A Hospodárské noviny gazdasági napilap szerint szomorú, de igazságos a parlamenti választások eredménye Szlovákiában. A lap megállapítja, hogy Robert Fico és Juraj Siroky (vállalkozó) "befektetési társaságának" monopolhelyzete lesz a politikában.

A cikk írója úgy véli: a Smer kormányzása alatt leállnak majd a reformok és megnő az államadósság. Mi több, drágulnak majd a "korrupciós illetékek" is - állapítja meg a lap, utalva arra, hogy az állami megrendelésekről Fico "bábjai" döntenek majd.

A Hospodárské noviny szerint a szlovák törvényhozásban csak tekintély és befolyás nélküli ellenzék lesz jelen.

Hozzáteszi: Robert Fico "nem tehet arról, hogy így alakultak az erőviszonyok", mivel a jobboldal Fico segítsége nélkül is tönkretette önmagát.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×