eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mire számíthatnak jövő héten az autósok a kutakon?

Bár az utóbbi napokban az olajár újabb csúcsok irányába vette az irányt, a forint árfolyama is lendületes erősödést produkált a dollárral szemben. Ennek köszönhetően az előttünk álló héten a hazai benzin és gázolajár is változatlan szinten maradhat.

A héten további magasságokba emelkedett a Brent árfolyama a kínálati oldali félelmek hatására, így már a tavaly májusi csúcsok közelében, 125 dolláros szinten jár az árfolyam.

Az olajár emelkedésével párhuzamosan a finomított termékárak is újabb magasságokba szöktek, így ezek is lokális csúcsközelben tartózkodnak. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára a héten 2,3, a gázolajé pedig két százalékkal emelkedett.

Eközben azonban a forint árfolyama a dollárral szemben erősödni tudott, a múlt heti átlagos 222,1-es szintről az utóbbi napokban tapasztalt 216,6-os átlagos szintre. Nagy szerencse, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama erősödött, hiszen így a forintban kifejezett benzinár stagnált, a gázolajár pedig 0,3 százalékkal került lejjebb.

A Portfolio.hu véleménye szerint, bár a héten a finomított termékárak tovább emelkedtek, a forint árfolyamának erősödése teljes egészében fedezte ezeket a negatív folyamatokat. Mindezek következtében ezúttal elmaradhat az áremelés a kutakon, a benzin és gázolaj ára is a jelenlegi szinteken maradhat.

Az általuk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×