eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meredeken leminősítette Görögországot a Fitch

Meredeken, a csődbesorolás szélére minősítette vissza Görögország szuverén adóskockázati osztályzatát szerdán a Fitch Ratings, jelezve egyben, hogy az előző nap elfogadott segélyprogram magánszektorbeli adósságcsere-elemének végrehajtása után nem törlesztői kategóriába süllyeszti tovább a görög államadós-osztályzatot.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdán Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú görög szuverén adósbesorolást a már eddig is rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC"-ről egyszerre öt fokozattal "C"-re rontja.

A Fitch indoklásában felidézi, hogy a Görögországnak jóváhagyott segélyprogram keretében egyezség jött létre a magánszektorbeli hitelezők adósságcsere-ajánlatának általános feltételrendszeréről, amely a görög államkötvények névértékéhez mérve 53,5 százalékos nominális leírást is tartalmaz.

A görög kormány ezután bejelentette, hogy kollektív fellépési záradékot (collective action clause) kíván érvényesíteni a görög jogi szabályozás alá eső államkötvényekre.

A kollektív fellépési záradék azt jelenti, hogy a görög adósság magánbefektetői többségi döntéssel megállapodásra juthatnak a kötvénykibocsátóval - ez esetben a görög kormánnyal - a hitelfeltételek módosításáról, és e döntés a befektetők mindegyikére kötelező.

A Fitch Ratings a leminősítés szerdai indoklásában közölte, hogy a görög mentőcsomagban szereplő adósságcsökkentést mindezek alapján, saját kritériumai szerint értékvesztéssel járó kötvénycserének - "distressed exchange" - tekinti, és emiatt az IMF/EU-segélycsomagról szóló bejelentés elindította a cég felülvizsgálati eljárását a görög adósosztályzattal kapcsolatban.

A hitelminősítő szerint a most megadott "C" államadós-osztályzat azt jelzi, hogy "nagyon valószínű" Görögország nem törlesztővé válása a közeljövőben.

A Fitch Ratings úgy tartja, hogy a magánszektorbeli befektetők adósságcseréje révén végrehajtott görög közadósság-csökkentés besorolási szempontból nem törlesztésnek felel meg, és amint ez a tranzakció befejeződik, a cég a "korlátozott nem törlesztő" - Restricted Default (RD) - szintre sorolja vissza a görög államadósságot.

A cég közölte azt is, hogy röviddel az adósságcsere lebonyolítása után vissza fogja emelni a görög szuverén besorolást az "RD" szintről, és olyan új osztályzatot állapít majd meg Görögországra, amely megítélése szerint megfelel a nem törlesztői epizód utáni görög adósságstruktúrának és adósprofilnak.

A Fitch Ratings által Görögországra most megállapított "C" besorolás a világ legrosszabb államadós-osztályzata.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's "CC" besorolással tartja nyilván a hosszú futamú görög szuverén adósságot.

A piac a kockázati árazások alapján jó ideje biztosra veszi a görög államcsődöt.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legutóbbi negyedéves globális adóskockázati összesítése szerint - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be a vizsgált szuverén adósokat - 2011 végén Görögország volt a világ legkockázatosabb államadósa, olyan országokat megelőzve az adóskockázati listán, mint Pakisztán, Venezuela, Argentína, Ukrajna vagy Egyiptom.

Londoni pénzügyi elemzők a legújabb görög mentőcsomagtól sem várnak sok eredményt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a brüsszeli megállapodás utáni kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy jóllehet az új görög mentőcsomaggal az euróövezet "nyerhet egy kis időt", azonban a program "irreális gazdasági feltételezésekre" épül, és várhatóan "nem lesz sikeresebb, mint az első". A ház szerint éppen ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) néhány hónapon belül törli az egész segélyprogramot, különösen akkor, ha a választások után megalakuló új görög kormány nem lesz hajlandó teljes mértékben tartani magát a feltételekhez.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői arra számítanak, hogy a most elfogadott segélyprogram valószínűleg néhány hónap, sőt akár néhány hét alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×