eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megalakult a versenyszféra konzultációs fóruma

Megalakult a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A testület létrehozásáról és ügyrendjéről szóló megállapodást ma írták alá a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

A fórumon a munkaadókat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és az ÁFEOSZ-Coop Szövetség képviseli. A munkavállalók nevében a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége egyeztet a kormánnyal a gazdaságpolitikai döntésekről - tájékoztatott Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP elnöke szerint a fórumon megtárgyalják a bérkompenzáció tapasztalatait. Szóba kerül majd az új Munka törvénykönyve és a formálódó Polgári törvénykönyv, valamint a kamarai és a szakképzési törvény. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az egykulcsos személyi jövedelemadót és a sztrájktörvényt is a fórum témájává tenné.

A csoportos létszámleépítésekkel összefüggésben feltett újságírói kérdésre válaszolva Zs. Szőke László és Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke is azt mondta: a fórum célja nem a tűzoltás, és nem is a jelenlegi gazdasági helyzetben irreális célnak tűnő tömeges munkahelyteremtés, hanem a még meglévő állások hosszú távú megőrzése.

Egy másik kérdésre feleletképpen Czomba Sándor államtitkár kijelentette, hogy a kormány nem adta fel az egymillió új munkahely 2020-ig történő létrehozásának tervét. Hangsúlyozta azonban, hogy annak időarányos teljesülését nem lehet számon kérni a kabineten, mert "a munkaerőpiac nem így működik", és az egyébként is a gazdasági növekedés függvénye. Hozzátette: a kormány azt szeretné, ha az új munkahelyek 2014-ben felerészben a közfoglalkoztatásban, felerészben pedig a versenyszférában jönnének létre.

Az InfoRádió kérdésére elhangzott, hogy ez a fórum várhatóan nem veszi napirendjére a szabadnapok ügyét. A Pénzcentrum.hu írta meg, hogy az új jogszabályok értelmében a kormánytisztviselőknek lényegesen több szabadság jár, mint a versenyszférában dolgozóknak. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint ez egy kényes kompromisszum eredménye, amit nem bolygatnak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×