eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan hat a görög megállapodás a magyar tárgyalásokra?

Az elemzők várakozásainak megfelelő megállapodás született Görögország ügyében. Madár István, a Portfolio.hu elemzője azonban arra figyelmeztet: nem biztos, hogy végleges megoldást találtak a görög válságra.

A várakozásnak megfelelő elemeket tartalmaz a megállapodás, és tető alá került az a 130 milliárd eurós újabb hitelcsomag, amely lehetőséget ad a görögöknek arra, hogy idén elkerüljék a csődöt - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője, aki hozzátette: a pénzt a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió rakja össze, bár a tervekhez és a megszokotthoz képest az IMF súlya kisebb lesz.

A magánbefektetők lemondanak a követeléseik több mint feléről, ezzel száz milliárd euróval fog csökkenni az államadósság, és remény van arra, hogy 2020-ra 120 százalék alá süllyed az adósságráta, ami már fenntarthatónak tekinthető - tette hozzá Madár István, aki szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a mostani megállapodás a végleges megoldás a görög válságra. A következő években biztosan előkerül - hasonló súllyal - a probléma.

Ha az unió a görög megállapodást sikeresnek ítéli, akkor Magyarország kevés belátásra számíthat a tárgyalásokon - emelte ki Madár István, aki úgy véli: a piac túlárazza a magyar megállapodás valószínűségét; sokkal zűrösebb és rázósabb út fog odavezetni, mint ahogy azt a piacok gondolják.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×