eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mennyibe kerülne, ha Brüsszel megbüntetné Magyarországot?

Érzékenyen érintené Magyarországot, ha az Európai Bizottság úgy döntene, hogy felfüggeszti a kohéziós alapokból érkező támogatásokat amiatt, mert az ország nem tett eleget a túlzott államháztartási hiány csökkentésére tett ígéretének.

Több mint 8 milliárd eurót használhat fel Magyarország a kohéziós alapból a 2007-2013-as költségvetési időszakban. Ezek az összegek teszik ki a közlekedési, valamint a környezeti és energiafejlesztési operatív programok jelentős részét.

Miután az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarország nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát, élhetne azzal a szankcióval, hogy a kohéziós alapokból érkező támogatások kifizetésének egy részét, vagy egészét felfüggeszti.

Gyévai Zoltán, a BruxInfo szakértője szerint a hangsúly a felfüggesztheti szón van. "Ez nem jelenti feltétlenül a pénzek végleges elvesztését" - hangsúlyozta.

A döntés ugyan nem született meg, de így is megindultak a találgatások, hogy mekkora összeget veszíthetne el Magyarország. A Reuters hírügynökség becslése szerint 480 milliárd forintról is szó lehet.

Brüsszelben a GDP 1,7 százalékát kitevő összegről keringenek információk - osztotta meg az InfoRádióval Gyévai Zoltán.

Samu János, a Concorde elemzője szerint az összeg valamivel kisebb lenne, de az elvonása még így is érzékenyen érintené Magyarországot. "A 2007 és 2013 közötti hétéves költségvetési periódusban Magyarország körülbelül 8-8,5 milliárd eurónyi támogatásra jogosult a kohéziós alapból. Vagyis évente maximum 1-1,2 milliárd eurót hívhatna le az ország, ami nagyságrendileg az éves nemzeti össztermék egy százalékát teszi ki" - magyarázta.

Kasnyik Márton, a Napi Gazdaság munkatársa szerint az elvonás a strukturális alapokat is érinthetné - ez 2500 milliárd forint a hétéves költségvetési időszakban. A forrás elvesztése azt jelentené, hogy a legtöbb beruházás, amelyben bármilyen önkormányzati vagy állami részvétel van, leáll - hangsúlyozta.

BruxInfo értesülései szerint a szankció alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha a kormány egyáltalán nem hajlandó további hiánycsökkentő intézkedéseket hozni. A tegnapi sajtótájékoztatón viszont Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos nem zárta ki egyértelműen ennek a lehetőségét. Úgy fogalmazott, a gazdasági kormányzást szigorító és szorosabbá tevő hatos csomag elfogadásával új világ jött létre, ami igazolja ennek az eszköznek az alkalmazását, ha szükséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×