eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

KSH: 1,4 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,4 százalékkal nőtt az idei a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalék volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes számok alapján.

Londoni elemzők a harmadik negyedévre, 0,7-1,2 százalék körüli gazdasági növekedést vártak éves bázison.

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján a gazdaság teljesítménye az I-III. negyedévben 1,8 százalékkal bővült.

A KSH szerint a növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt.

A kiigazítás nélküli adat a harmadik negyedévben is megegyezett a naptári hatás kiszűrésével mért mutatóval, 1,4 százalék volt. A szezonálisan és naptári hatással is kiigazított és kiegyensúlyozott adat szerint 1,5 százalék volt a gazdasági növekedés 2010 azonos időszakához viszonyítva.

A KSH módosította a tavalyi éves GDP növekedést 1,2 százalékról 1,3 százalékra.

A felülvizsgálat szerint a korábban közölt stagnáláshoz képest Magyarország GDP-je 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben a megelőző negyedévhez képest, és 1,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Tavaly a harmadik negyedévben kiigazítás nélkül a gazdasági növekedés 1,8 százalék volt, ami megegyezett a naptári hatás kiszűrésével mért adattal. Szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat szerint a GDP 2,5 százalékkal nőtt 2010 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A tavalyi második negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,7 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×