eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Cséfalvay: Szükségünk van a külföldi tőkére

A magyar gazdaságpolitika célja a stabilitás megteremtése a versenyképesség fokozásával - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a "Multik nélkül nem megy" című konferencián. Cséfalvay Zoltán szerint ehhez külföldi tőkére is szükség van, mivel az a gazdasági szabályozást, a munkaerőpiacot a verseny felé mozdítja.

Nem adósságválság, hanem euróválság van az Európai Unióban, és ez a magyar gazdaságpolitika mozgásterét jelentősen befolyásolja - mondta el Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a "Multik nélkül nem megy" című konferencián.

Cséfalvay Zoltán úgy véli, az euró hibája, hogy a fejletlenebb dél-európai országok versenyképességi különbségét időlegesen elfedte. Ezek az országok nagyvonalú jóléti államokat tartottak fent a múltban, a szükséges reformok pedig sorozatosan elmaradtak.

Az államtitkár szerint az euróválság megoldására több javaslat is létezik, jelenleg kompromisszumokról kompromisszumokra halad Európa annak kezelésében. Szerinte e félmegoldások következménye a jelenleg tapasztalható nagyfokú bizonytalanság.

Cséfalvay Zoltán szerint azok az országok lehetnek sikeresek a válságban, amelyek képesek gyorsan és proaktív módon reagálni a kihívásokra. Hozzátette: a magyar gazdaságpolitika célja a stabilitás megteremtése a versenyképesség fokozásával. Szerinte ehhez a külföldi tőkére is szükség van, mivel az a gazdasági szabályozást, a munkaerőpiacot a verseny felé mozdítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×