eur:
388.94
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Európa megdöbbent a görög népszavazáson - a nap hírei

Rendkívüli találkozót tartanak Cannes-ban Európa vezetői a görög válság kiéleződése miatt. Jövő keddig jelentkezhetnek pótösszeírásra azok, akik az októberi népszámlálás idején nem szolgáltattak adatot. Közepesen erős volt a forgalom a fővárosi temetőkben a halottak napi hosszú hétvégén. A nap hírei 2011. november 1-jén, kedden.

Megdöbbenés fogadta Európa-szerte Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő hétfői bejelentését, hogy népszavazást írnának ki a Görögország megsegítését célzó, a múlt héten Brüsszelben kialkudott pénzügyi mentőcsomagról. A nyugat-európai értéktőzsdék kedden erősen mínuszban zártak, az euró forintárfolyama többször átlépte a 309-es határt. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap vezetői szerdán válságtanácskozást tartanak Cannes-ban, a G20-ak csütörtöki-pénteki csúcstalálkozója előtt. A német kancellár és a francia elnök hangsúlyozta, hogy mielőbb ki kell dolgozni az uniós csúcstalálkozón született megállapodások végrehajtásának ütemtervét. Elemzők szerint Görögország euróövezeti tagságának végét jelentheti, ha a népszavazáson a görögök elvetik az egyezséget. Felmérések szerint a lakosság 60 százaléka ellenzi a brüsszeli megállapodást.

Drágult a gázolaj. Az áfát is beleszámítva literenként mintegy 16 forinttal kell többet fizetni érte a jövedéki adó 13 forintos emelése miatt. A drágulással a gázolaj literenkénti átlagára új csúcsra került, és eléri a 418 forintot. Az emelés más termékek és szolgáltatások árát is növeli, mivel a dízel fontos szerepet játszik a szállításban. A parlament döntése értelmében novembertől a gázolaj jövedéki adója 110 forint 35 fillérre nőtt, a benziné továbbra is 120 forint.

Jövő hét keddig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a pótösszeírásra azok, akik októberben, a népszámlálás ideje alatt nem szolgáltattak adatot. Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási szóvivője elmondta, hogy a fővárosban és a megyeszékhelyeken várják a legtöbb jelentkezőt, mert a kistelepüléseken szinte százszázalékos volt a megválaszolt kérdőívek aránya. A pótösszeíráshoz a kérdőíveket vidéken a helyi polgármesteri hivatalokban, Budapesten a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálatain lehet átvenni és kitölteni. Annak, aki mozgásában korlátozott, vagy más egyéb okból nem tud bemenni a polgármesteri hivatalba a pótösszeírásra, a szóvivő azt javasolta, hogy ezt telefonon jelezze az önkormányzatnak, és hozzá vélhetően számlálóbiztost küldenek majd ki. Virágh Eszter elmondta, hogy országos szinten eddig a beérkezett kérdőívek 96 százalékát rögzítették, ennek 19 százalékát az interneten töltötték ki a válaszadók. A népszámlálásról jövő év március-áprilisában készül előzetes adatokat kiadni a statisztikai hivatal, amely a végleges adatokat a tervek szerint 2012 végétől publikálja majd.

Az oktatási államtitkár nem számít arra, hogy a parlamenti vitában koncepcionális változtatások történnének, vagy felpuhítanák az új köznevelési törvényjavaslatot. Hoffmann Rózsa a távirati irodának nyilatkozva megerősítette, hogy az iskoláknak délután négyig vagy ötig gondoskodniuk kell majd a gyermekek foglalkoztatásáról, amelyek között a diákok számára kötelezőek is lesznek. Példaként a mindennapos testmozgást és az emelt számú művészeti órákat említette az államtitkár. Hozzátette: az intézményeknél a fenntartóváltásra 2012 szeptemberétől lesz lehetőség, az előkészületekre mintegy tíz hónap áll rendelkezésre, a legtöbb kormányhivatal már megkezdte az előzetes felméréseket. Hoffmann Rózsa ismét cáfolta a szakszervezete elbocsátásokról, iskolabezárásokról szóló állításait és azt mondta, hogy az állam öt év alatt több száz milliárd forintot fektet a közoktatásba.

Elutasította a közterületek rendeltetésszerű használatát szabályozó törvény módosításának ombudsmani javaslatát a Belügyminisztérium - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala. Szabó Máté ajánlása szerint azért kellene módosítani a jogszabályon, mert az a jelenlegi formájában lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok szabálysértéssé nyilváníthassák egyebek mellett a hajléktalanok életvitelszerű jelenlétét a közterületeken. Pintér Sándor belügyminiszter válaszában közölte: az új rendelkezések nem különböztetik meg hátrányosan a fedél nélkülieket, a jogszabály az egész társadalom tekintetében érvényesíteni kívánt követelményeket rögzíti.

Közepesen erős volt a forgalom a fővárosi temetőkben a halottak napi hosszú hétvégén - közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója. Tóth Gábor elmondta: különösebb esemény nem történt, mentőket csak néhány kisebb balesethez, elsősorban elcsúszások miatt kellett hívni. Dugók sem alakultak ki, csak kisebb várakozásokra kényszerültek az autósok a sírkertek környékén. Hozzátette: a budapesti temetők egymillió feletti látogatószámmal zárják a négynapos hétvégét.

Rendkívül elegáns, különleges labdaérzékkel megáldott futballistának nevezte Albert Flóriánt a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőjének küldött levelében Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke. Joseph Blatter felidézte: a futballistát azután emlegették a világ legjobb játékosai között, hogy az 1966-os, angliai világbajnokságon remek teljesítményt nyújtott a brazilok elleni mérkőzésen. A svájci sportdiplomata a FIFA nevében együttérzését fejezte ki a magyar szövetségnek, Albert Flórián szeretteinek és barátainak. A nemzetközi szövetség honlapja mellett az európai szövetség, az UEFA internetes oldala is terjedelmes cikkben emlékezik meg az 1967-ben Aranylabdát nyert Albert Flóriánról, aki 70 évesen, szívinfarktus következtében hunyt el hétfőn hajnalban.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×