eur:
389.66
usd:
362.63
bux:
68683.54
2024. május 8. szerda Mihály

Csak "nagyon szerény növekedés" lesz az euróövezetben

A második félévben csak nagyon szerény GDP-növekedés várható az euróöövezetben - vélekedett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke kedden Brüsszelben.

Az Európai Parlament (EP) gazdasági és pénzügyi bizottsága előtti meghallgatásán Trichet azt mondta, hogy ebben a gazdasági előrejelzésben a korábbi "kiegyensúlyozott" kockázati tényezőegyüttes helyett most már inkább "lefelé mutató" kockázatok rejlenek.

Miközben a bankelnök borúlátóan szólt a növekedési esélyekről, igyekezett eloszlatni az inflációval kapcsolatos félelmeket. Szerinte az idén valamivel két százalék fölött lesz ugyan a drágulás átlagos üteme az eurózónában, de jövőre ismét ez alá süllyed a mutató.

A francia Trichet október végén megválik tisztségétől, utódja az olasz Mario Draghi lesz.

Csütörtökön tartja az Európai Központi Bank Trichet elnöklete alatt az utolsó olyan ülést, ahol kamatdöntés születhet. Szakértők azonban egyelőre nem várnak változást a kamatszintben. Az euróövezet konjunktúralanyhulása miatt ugyanakkor többek véleménye szerint pénzpolitikai fordulat várható az elkövetkező hónapokban, miután az Európai Központi Bank az idén már kétszer emelte meg az irányadó alapkamatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×