eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Történelmi mélyponton a forint a svájci frankhoz képest

A kora délutáni órákban egyre borongósabbá vált a nemzetközi befektetői hangulat, amelyet csak fokozott a fél hármas vártnál gyengébb amerikai munkaerőpiaci adat. A részvénypiacok esésbe kapcsoltak, a romló hangulat pedig ismét a svájci frank és a dollár felé fordította a tőkét az euró helyett. A frank történelmi csúcsra, 1,1915-ig erősödött az euróval szemben, és a forint is igencsak gyengélkedik, elérte a történelmi mélypontot az alpesi devizával szemben.

A reggel megjelent JPMorgan ajánlás a magyar kötvényekkel kapcsolatban fokozottan negatív fejlemény volt a forint szempontjából, így ma az euróval szemben is intenzív forintgyengülést láthattunk.

A jegyzések a reggeli 267-267,5-ről 269,5-ig emelkedtek és a frank ereje miatt a frank/forint jegyzések így 222-ről 226,35-ig emelkedtek. Ez új történelmi forintmélypontot jelent.

A forint az euróval szemben eleve veszített erejéből, de az igazán fontos mozgás a svájci frank és az euró keresztárfolyamban következett be.

Egy kicsit nagyobb perspektívából nézve

A globális befektetői hangulat már tegnap este óta romlani kezdett, mivel az amerikai jegybank a kamatdöntésével párhuzamosan kiadott friss gazdasági prognózisaiban lassabb növekedési és magasabb munkanélküliségi rátával kapcsolatos számokat jelentetett meg.

Ezek nem feltétlenül meglepőek a legtöbb piaci szereplő számára, az azonban már inkább elbizonytalanító lehetett, hogy a jegybankelnök megjegyzése szerint ők sem igazán tudják, hogy miért ennyire lassú a növekedés.

Ben Bernanke Fed-elnök azt hangsúlyozta, hogy a lassulás egy része átmeneti hatás (például a japán katasztrófa), egy része inkább tartós lehet és a második félévben majd élénkülés várható. A jegybankelnök beszédében nem tett utalást arra, hogy a jegybank az alternatív monetáris élénkítés harmadik körének elindítására készülne (amely támogatná az eszközárak magasabb szinteken maradását).

Ez azért kedvezőtlen piaci szempontból, mert a jelek szerint a gyengélkedő amerikai gazdaságnak egyelőre sem a monetáris, sem a fiskális politika felől nem érkezik segítség, ráadásul éppen most zajlanak azok az egyeztetések a demokraták és a republikánusok között, amelyek mérsékelt költségvetési hiánylefaragásról szólnak (az adósságlimit megemelése érdekében).

Jelentős költségvetési megszorítás a 2012 novemberi amerikai elnökválasztás előtt nem valószínű, ugyanakkor érdemi költségvetési lazításra sincs mód az így is igen magas (a GDP tíz százaléka körüli) államháztartási hiány és a 100 százalékhoz közeli teljes államadósság mellett.

Amennyiben jelentősen tovább romlanának az amerikai gazdasági kilátások és az eszközárak tíz-húsz százalékkal szakadnának, akkor egy-két negyedéven belül elképzelhető, hogy az amerikai jegybank további monetáris élénkítésre kényszerül, de addig a piaci bizonytalanság tartósan magas lehet. Mindezt csak fokozza az eurózóna adósságválságának újabb és újabb fejezete, illetve a görög csődkockázatok továbbra is szintje, amely a frank erejét eddig is tartós felértékelődési nyomás alatt tartotta.

A ma kezdődő uniós csúcstalálkozón a hivatalos napirenden nem szerepel görögökről szóló nagyobb horderejű döntés, de az biztosra vehető, hogy számos egyeztetést tartanak az állam- és kormányfők.

A "labda most a görögöknél pattog", azaz július 3-ig el kell fogadniuk azt a költségvetési megszorító és privatizációs programot, amely a feltétele annak, hogy a nemzetközi szervezetek kiutalják a most futó hitelprogramból a következő, 12 milliárd eurós részletet. Enélkül Görögország még a nyáron csődöt jelentene. Július közepétől a fókusz a formálódó második görög hitelprogramra helyeződik át, amelynek fontos része lenne az állampapír befektetők terhekbe való bevonása. Ennek módja azonban továbbra is tisztázatlan, noha az alapvetően befolyásolja például Görögország hitelminősítését. További részletek:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×