eur:
389.48
usd:
361.84
bux:
68642.7
2024. május 7. kedd Gizella

A válság előtti szint felett a külföldi tőkebefektetés Európában

Tavaly tovább emelkedtek a külföldi tőkebefektetések Európában, már meghaladták a válság előtti szintet - derült ki az Ernst & Young jelentéséből.

Az Ernst & Young tanácsadó vállalat az idén kilencedik alkalommal állította össze tanulmányát Európa tőkevonzó képességéről, a 2010-ben bejelentett, Európába irányuló külföldi működő tőke (Foreign Direct Investment - FDI) befektetési projektek alapján, a globális befektetők rövid és középtávú befektetési hajlandóságát elemzésével.

Európában tavaly 3757 közvetlen külföldi tőkebefektetési projektet regisztráltak, 14 százalékkal többet a 2009. évi 3303-nál. A felmérésben vizsgált 43 európai ország többségében emelkedtek a tőkebefektetések. A projekteknek köszönhetően 137 ezer új munkahely létesült, 10 százalékkal több, mint az előző évben.

A legvonzóbb befektetési célpont változatlanul az Egyesült Királyság 728, valamint Franciaország 562 projekttel, 7, illetve 5 százalékos növekedéssel. Németországban 34 százalékos növekedéssel 560-ra emelkedett a befektetési projektek száma.

Közép- és Kelet-Európa országaiban komoly növekedés történt 2010-ben, hiszen Oroszország, Lengyelország, Magyarország és a balti államok esetében egyaránt kétszámjegyű volt a projektek számának százalékos növekedése, ami a régió erőteljes gazdasági fellendülését és az üzleti világra gyakorolt vonzerejének növekedését mutatja.

Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban visszaesett a projektek száma, így Spanyolországtól Oroszország el is hódította a negyedik legnagyobb befektetési célországnak kijáró rangot. Írországban 36 százalékkal növekedett a projektek száma 2010-ben, tükrözve az ország hosszú távú versenyképességébe vetett befektetői bizalmat, alacsony adókulcsait és magasan képzett munkaerejét.

Tavaly azokban az ágazatokban is emelkedett a külföldi befektetések száma, amelyekben 2009-ben még visszaesés volt tapasztalható. Az autóipari befektetések megkétszereződtek 2010-ben, az ágazat adta az FDI-projekteknek köszönhető új európai munkahelyek 25 százalékát. Az üzleti szolgáltatások és szoftverek területén is 15 százalékkal emelkedett az FDI projektek száma, és 65 százalékkal több munkahely keletkezett.

Tavaly 204 megújulóenergia-ipari projekt indult Európában külföldi befektetéssel, 29 százalékkal több, mint 2009-ben. A 2009-ben jól szereplő élelmiszer-, gyógyszeripar, bányászat és telekommunikáció befektetési vonzereje tavaly már csökkent.

Az európai tőkebefektetési projektek egynegyede egyesült államokbeli befektetőknek tulajdonítható, ezzel ők vezetnek. A legnagyobb növekedés az indiai és dél-koreai befektetésekben következett be, 32 százalék, illetve 148 százalék.

A 2010-es külföldi befektetésekből rekordszámú 972 projektet kezdeményezett európai ország. Az Európán belüli külföldi befektetések éllovasa az Egyesült Királyság, Svájc és Hollandia volt.

Az Európa-szerte javuló befektetői bizalommal párhuzamosan az idén a külföldi tőkebefektetések további növekedésére lehet számítani. Az Ernst & Young 800 nemzetközi felsővezető megkérdezésével készített Európai Versenyképességi Jelentésében 5 százalékkal nőtt az Európában befektetésre készülők száma. Egyharmaduk kíván az idén Európában befektetni, felük meglévő jelenlétét tervezi erősíteni, egynegyedük pedig felvásárlásra, vagy vegyes vállalat létesítésére készül. Az elkövetkező két évben a befektetők szerint az informatika és a tiszta technológiák lesznek az európai növekedés motorjai.

A válaszadók megerősítették, hogy Kína továbbra is a legvonzóbb befektetési helyszín a működő tőke számára, Nyugat-Európa csak csekély lemaradással szerepel a második helyen. Hároméves távlatban Nyugat-Európa és Kína befektetői megítélése már megegyezik egymással - írja az Ernst & Young jelentésében.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×