INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Pletser Tamás: Akár olajársokk is kialakulhat

Infostart / InfoRádió
Amennyiben Szaúd-Arábiában és Iránban a líbiaihoz hasonló helyzet alakul ki, három-négy millió hordónyi szabad kapacitás tűnik el a kőolajpiacról, és olajársokk alakul ki - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pletser Tamás, az ING olaj-és gázipari elemzője.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában tapasztalható eseménysor mindenképpen hat a világ kőolajiparára rövid és hosszú távon is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ING olaj- és gázipari elemzője. Hozzátette: az országok igyekeznek olyan forrásokat találni, amelyek politikailag megbízható helyekről származnak.

Pletser Tamás kiemelte: a közel-keleti térség gazdasági fejlettsége és politikai berendezkedése nincs összhangban. A világnak az lenne jó, ha a politikai berendezkedés az állampolgárok anyagi jóléte egyensúlyba kerülne ebben a régióban.

A szóban forgó térség országain kívül még számos olyan nagy olajtermelő állam van, ahol hasonló a demokráciadeficit, de az elemző szerint rövid távon nem valószínű, hogy számítani kell zavargásokra, amelyek a kőolaj-kitermelés csökkenéséhez vezetnének.

Az olaj szempontjából a két legfontosabb ország Szaúd-Arábia és Irán. Pletser Tamás úgy látja, ha itt bármiféle feszültség lesz, akkor három-négy millió hordónyi szabadkapacitás tűnhet el a piacról, amely következtében jelentős olajársokk elé nézhet a világ.

Harc az olajért

Az ING olaj- és gázipari elemzője beszélt arról is, hogy az elmúlt három-négy év jelentős ugrást hozott a keresletben le és fel egyaránt. 2010 az elmúlt húsz év legnagyobb olajkereslet-növekedést hozta, ellenben 2009 az elmúlt húsz év legnagyobb csökkenését eredményezte. Ha fennmarad a keresletnövekedés, akkor a magasabb olajárakról szóló jóslatok válnak be.

Pletser Tamás kiemelte: ehhez hozzájárul az is, hogy jelenleg a kereslet-kínálat nagyon szoros. A kínálati oldalon mindössze három-négy hordónyi a napi szabadkapacitás, vagyis ha rövid távon fennmarad a gyors keresletnövekedés, akkor ez a kapacitás hamar eltűnhet, és elindulhat egy harc az olajért, ami magasabb árakat eredményez.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk