eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Pletser Tamás: Akár olajársokk is kialakulhat

Amennyiben Szaúd-Arábiában és Iránban a líbiaihoz hasonló helyzet alakul ki, három-négy millió hordónyi szabad kapacitás tűnik el a kőolajpiacról, és olajársokk alakul ki - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pletser Tamás, az ING olaj-és gázipari elemzője.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában tapasztalható eseménysor mindenképpen hat a világ kőolajiparára rövid és hosszú távon is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ING olaj- és gázipari elemzője. Hozzátette: az országok igyekeznek olyan forrásokat találni, amelyek politikailag megbízható helyekről származnak.

Pletser Tamás kiemelte: a közel-keleti térség gazdasági fejlettsége és politikai berendezkedése nincs összhangban. A világnak az lenne jó, ha a politikai berendezkedés az állampolgárok anyagi jóléte egyensúlyba kerülne ebben a régióban.

A szóban forgó térség országain kívül még számos olyan nagy olajtermelő állam van, ahol hasonló a demokráciadeficit, de az elemző szerint rövid távon nem valószínű, hogy számítani kell zavargásokra, amelyek a kőolaj-kitermelés csökkenéséhez vezetnének.

Az olaj szempontjából a két legfontosabb ország Szaúd-Arábia és Irán. Pletser Tamás úgy látja, ha itt bármiféle feszültség lesz, akkor három-négy millió hordónyi szabadkapacitás tűnhet el a piacról, amely következtében jelentős olajársokk elé nézhet a világ.

Harc az olajért

Az ING olaj- és gázipari elemzője beszélt arról is, hogy az elmúlt három-négy év jelentős ugrást hozott a keresletben le és fel egyaránt. 2010 az elmúlt húsz év legnagyobb olajkereslet-növekedést hozta, ellenben 2009 az elmúlt húsz év legnagyobb csökkenését eredményezte. Ha fennmarad a keresletnövekedés, akkor a magasabb olajárakról szóló jóslatok válnak be.

Pletser Tamás kiemelte: ehhez hozzájárul az is, hogy jelenleg a kereslet-kínálat nagyon szoros. A kínálati oldalon mindössze három-négy hordónyi a napi szabadkapacitás, vagyis ha rövid távon fennmarad a gyors keresletnövekedés, akkor ez a kapacitás hamar eltűnhet, és elindulhat egy harc az olajért, ami magasabb árakat eredményez.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×