INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Döntött az alapkamatról az MNB Monetáris Tanácsa

Infostart / InfoRádió
Az MNB Monetáris Tanácsa, a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 6 százalékos jegybanki alapkamat szintjén hétfőn. A testület egyhangúan döntött - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A hétfői ülésen már a parlament által márciusban megválasztott mind a négy új külsős tag részt vett. A kamat szinten tartásával április a harmadik hónap, amikor a testület nem változtat a jegybanki alapkamaton, ezt megelőzően, november és január között összesen 75 bázisponttal emelkedett a ráta.

A monetáris tanács egyöntetűen foglalt állást az alapkamat tartása mellett a múlt hónapban, megjegyezve, hogy középtávon változatlan kamatszintre van szükség a három százalékos jegybanki inflációs cél eléréséhez 2012-re. Ám az ülésről kiadott jegyzőkönyvben tavaly május óta először a tanács felvetette a kamatcsökkentés lehetőségét középtávon, ha a belföldi kereslet és a hitelezés lényegesen lassabban bővül a vártnál.

A jegybank elnöke elmondta, a tanács előtt egyetlen javaslat volt, amely a 6,00 százalékos kamat tartására vonatkozott. A héttagú monetáris tanács most először ülésezett a márciusban megválasztott négy új külsős tag részvételével, márciusban csak három új tag vett részt a döntéshozatalban.

Simor András hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kamatszint fenntartása mindaddig indokolt, amíg a gazdasági folyamatok az inflációs jelentés alappályájával összhangban alakulnak.

Kérdésre válaszolva az MNB elnöke közölte: üdvözlendő, hogy a Brüsszelnek elküldött konvergencia jelentésben a Széll Kálmán Terv újabb részletei kerültek nyilvánosságra, amelyek alátámasztják a korábban megismert célokat és így fontosak Magyarország kockázati megítélése szempontjából.

A piacokat nem lepte meg, hogy hat százalékon hagyta jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - mondta el a portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila hozzátette: az év végére is változatlan kamatszintre számítanak az elemzők.

Hanganyag: Kaputa júlia

Kapcsolódó hang

Weinhardt Attila elemzõ, portfolio.hu
 


Kaputa Júlia összefoglalója
 


A címlapról ajánljuk