INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

OECD-vélemény a magyar reformtervekről

Infostart / InfoRádió
A magyar kormány reformjai összhangban vannak az OECD ajánlásaival a strukturális reformok terén - mondta Angel Gurría, a szervezet főtitkára a kormany.hu-nak adott interjújában.

Mi nagyban támogatjuk a Széll Kálmán tervet. Úgy gondoljuk, a program a helyes megközelítése a fiskális kiadások kezelésének és a munkaerőpiac flexibilissé tételének - nyilatkozta Budapesten az OECD főtitkára. Az interjú itt olvasható.

Angel Gurría elmondta: korábban is voltak strukturális reformok, a mostani válság utáni helyzetben azonban egyértelművé vált, hogy ez az egyetlen lehetőségünk. Az eddigi fiskális és monetáris politikák már kifutottak forrásaikból, az államok által felhalmozott adósság is túl nagyra nőtt. Ilyen körülmények között mást nem tehetünk, mint a strukturális átalakítások felé fordulnunk. Az oktatási és egészségügyi rendszerek fejlesztése, beruházások és a verseny ösztönzése, valamint a munkaerőpiacok flexibilitásának növelése mind szükségesek a válság utáni fenntartható növekedés megalapozásához.

Mi nagyban támogatjuk a Széll Kálmán tervet - hangsúlyozta az OECD főtitkára. Úgy gondoljuk, a program a helyes megközelítése a fiskális kiadások kezelésének és a munkaerőpiac flexibilissé tételének. A magyar reformtervnek fontos célja továbbá, hogy megkönnyítse a vállalkozások helyzetét, valamint csökkentse a vállalkozásokat és a munkajövedelmeket terhelő adókat. Ezeket a lépéseket jó kezdeményezésnek tartom. A lényeg, hogy sokkal kevesebbe kerüljön új munkahelyeket teremteni.

Az oktatást tekintve elmondható, hogy a kormány törekszik egy olyan oktatási rendszer kialakítására, amely sokkal hatékonyabb és jobban kiszolgálja a piaci igényeket. Azt gondolom, hogy a kormány által elindított változások jó úton haladnak, mivel ezen reformok nagyon konzisztensek az OECD "Út a növekedéshez" című kiadványában szereplő javaslattokkal. A tervek nagyon jók, kíváncsian várjuk a megvalósításukat - nyilatkozta Angel Gurría.

A címlapról ajánljuk