eur:
393.92
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Egymásnak esett a jegybank vezetősége és felügyelő bizottsága

Számos szabálytalanság, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban, állapította meg a jegybank felügyelő bizottsága hétfői ülésén - mondta el az InfoRádiónak a testület titkárságvezetője. Az MNB közleményében az olvasható, hogy Járai Zsigmond, a Felügyelő Bizottság kormánypártok által delegált elnöke továbbra is megalapozatlan vádakat fogalmaz meg a pénzintézet ellen.

Számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban, állapította meg a jegybank felügyelő bizottsága a 2011. április 1-jei ülésén - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyelő Bizottság elnöke.

A Felügyelő Bizottság újra áttekintette a jegybanki vezetők jövedelmét, és megállapította, hogy az elfogadhatónál sokkal magasabb a fizetésük, mint amennyi elvárható lenne egy gondos gazdálkodás eredményeként - mondta az InfoRádiónak Missura Gábor.

Az MNB Felügyelő Bizottságának titkárságvezetője kiemelte: a jegybank által választott viszonyítási alaphoz képest emelkedett az összeg. A viszonyítási alap a kereskedelmi bankok árjövedelme. Ezeknél a pénzintézeteknél folyamatosan csökkennek a jövedelmek a válság miatt, a jegybanknál pedig folyamatosan nőnek. A viszonyítási alaphoz képest már több mint 12 százalék a különbség - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a Felügyelő Bizottság több kommunikációs szerződést tekintett át az elmúlt időszakból, és súlyos összeférhetetlenséget állapított meg: a volt kommunikációs vezetőnek két kommunikációs cége is volt a piacon, ez pedig a közbeszerzési törvények szerint nem állhatott volna elő.

Az új logó és arculat bevezetése is több mint ötven millió forintos kiadást eredményez, ami a bizottság számára feleslegesnek és indokolatlannak tűnik - mondta Missura Gábor, hozzátéve: ha az FB azzal zárja le a vizsgálatot, hogy a Magyar Nemzeti Banknál törvénysértések történtek, akkor a bizottság által delegált tagok az országgyűlésnek vagy a kormánynak jeleznek, a további döntéseket nekik kell meghozniuk.

"Nem lehet fenyegetni, sem megfélemlíteni"


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontja szerint Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának kormánypártok által delegált elnöke továbbra is megalapozatlan vádakat fogalmaz meg a pénzintézet ellen.

A jegybank sajtóosztálya az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében rámutat: az MNB Felügyelő Bizottsága vizsgálatai kapcsán elmarasztaló határozatot nem hozott, az MNB vezetőinek tájékoztatását a tárgyalt ügyekben tudomásul vette. Járai Zsigmond hétfői nyilatkozata ezért nem lehet más, mint magánvélemény, és súlyosan sérti az FB elnökeként rá is kötelező etikai normákat - fogalmaz a közlemény.

"A Magyar Nemzeti Bank vezetőit és munkatársait felügyelő bizottsági vizsgálatokkal, illetve nyilvános bíráló megjegyzésekkel nem lehet sem fenyegetni, sem megfélemlíteni" - emeli ki a jegybank közleménye. A közlemény idézi Járai Zsigmond hétfői, az MTI-nek adott nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott: "számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban, állapította meg a jegybank felügyelő bizottsága a 2011. április 1-jei ülésén".

A jegybank közleménye leszögezi: az ülés után az MNB-nek megküldött, Járai Zsigmond által hitelesített, az FB határozatait tartalmazó jegyzőkönyvkivonat a nyilatkozatban foglalt megállapításokat nem tartalmazza. A jegybanki közlemény nyomatékosítja: "mind az országnak, mind a Magyar Nemzeti Banknak fontos lenne, hogy az MNB vezetése és munkavállalói - az Országgyűlés által kinevezett új Monetáris Tanács tagokkal kiegészülve - legjobb szakmai tudásuk alapján, az MNB törvényben rögzített feladatainak eleget téve, politikai befolyásolás nélkül végezhessék munkájukat."

A jegybanki dokumentum rámutat: a független Magyar Nemzeti Bank munkáját pártpolitikai befolyástól mentesen, a bank szervezetének és a monetáris tanács tagjainak legjobb szakmai tudása alapján végzi. Járai Zsigmondnak, az MNB FB kormánypártok által jelölt elnökének törvényben rögzített szabályoknak kell megfelelni. Így az FB elnökeként nem felügyeli, és nem ellenőrzi a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatainak - így többek között a jegybank által követett monetáris politikának - a teljesítését.

Az MNB közleménye hangsúlyozza: Járai Zsigmond korábbi, a bank vezetőit érintő személyeskedő megnyilvánulásai és monetáris politikai kérdésekben megfogalmazott bírálatai, valamint a felügyelő bizottság elnökeként ezzel párhuzamosan megfogalmazott gyanúsítgatásai és vádaskodásai felvetik a monetáris politikára történő politikai nyomásgyakorlás veszélyét, és így a jegybanki függetlenség megsértését.

A jegybank közleménye szerint "Járai Zsigmond tevékenysége kapcsán felmerül a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságát politikai célokra kívánja használni, ez pedig ellentétes a Felügyelő Bizottság munkáját szabályozó jogszabályokkal és az ország érdekével egyaránt."

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×