eur:
388.97
usd:
360.69
bux:
68446.16
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A nyugdíjpiacra lép a CIG Pannónia

Szándéknyilatkozatot írt ma alá a CIG Pannónia és a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára (VIT) a két társaság közötti stratégiai együttműködéséről - jelentették be a biztosító és a pénztár sajtótájékoztatóján. Ezzel a CIG Pannónia a nyugdíjbiztosítási piacra is belép, és cél, hogy ezt az egészségbiztosítási és önsegélyezési piaccal bővítsék. A VIT idővel felveszi a Pannónia Nyugdíjpénztár nevet, és a CIG Pannónia tulajdonrészt szerezhet ennek érdekeltségeiben. Az együttműködés fő eleme a vagyonkezelésre irányul, a szinergiákat azonban más területeken is ki szeretnék használni.

A bejelentés előtt felfüggesztették a kereskedést a CIG Pannónia részvényeivel - ezt a BÉT vezérigazgatója 12:00-tól állítja vissza, a szabad szakasz 12:17-től indul.

A szándéknyilatkozat szerint az együttműködés részleteit április 30-áig dolgozzák ki a felek, ennek fő céljai:

1. a pénztári, illetve az ezt érintő biztosítási területek összehangolását elősegítő, támogató és stragéiaalkotó testület létrehozása a két társaság illetve leányvállalataik jogi önállóságának megőrzése mellett.

2. A biztosítási tevékenység során felépülő biztosítástechnikai tartalékok egy része, illetve a nyugdíjpénztári megtakarítások közös és hatékony kezelése érdekében a pénztár által jelenleg saját hatáskörben folytatott vagyonkezelői tevékenység pénztár által létrehozandó, vagyonkezelést végőz befektetési vállalkozáshoz kerül áthelyezésre. Az alapítást követően a vagyonkezelő társaságban a CIG Pannónia 20 százalékos részesedést szerezhet, míg további 70 százalékos tulajdonrésze a vagyonnövekményhez kötött mutatók alapján, hosszabb távon lehívható vételi opciós jogot kap.

3. A pénztár szolgáltatási és adminisztrációs tevékenysége egy újonnan megalapításra kerülő szolgáltató vállalkozáshoz kerül áthelyezésre. A szolgáltató megalapítását követően abban a biztosító 10% tulajdoni részesedést szerezhet, míg további 39%-os tulajdonrésze a pénztári tagok létszám-növekményéhez kötött mutatók alapján, hosszabb távon lehívható vételi opciós jogot kap, azzal, hogy a pénztár a szolgáltató vállalkozásban az együttműködés teljes időszaka alatt 51 százalékos stratégiai többségi tulajdon birtokában marad.

4. Közös értékesítési koncepciót és menetrendet dolgoznak ki az önkéntes nyugdíjpénztári termékek értékesítésének koncepciójához, hosszabb távon áttekintik a duplikálódó tevékenységek esetleges összevonásának lehetőségét, illetve az egészségpénztári és önsegélyezési piacban rejlő esetleges további üzleti lehetőségeket.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×