eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiegyenlített ütemben nőtt az export és az import szeptemberben

Az idén szeptemberben, jelentősen lassulva, csaknem azonos mértékben bővült az export és az import: a kivitel euróban számolva 18,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az augusztusi 35 százalékot meghaladó bővülés után, a behozatal éves növekedési üteme pedig 18,6 százalékra lassult az előző havi 30,8 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első kilenc hónapjában az export értéke 52,2 milliárd euró, az importé 48,1 milliárd euró volt, forintban értéke 14.358 milliárd, illetve 13.248 milliárd volt, így a kivitel forintértéke némileg meghaladta, a behozatalé azonban még nem érte el a két évvel korábbi, a gazdasági világválság előtti szintet.

Az első kilenc havi kivitel volumene 18, a behozatalé 16 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest.

A külkereskedelmi mérleg többlete a harmadik negyedév végére 4,033 milliárd eurót tett ki, 1,495 milliárd euróval többet, mint 2009 azonos időszakában.

Az első háromnegyed éves forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakának szintjén maradt. A cserearány gyakorlatilag nem változott. A forint a főbb devizákhoz képest 2,5 százalékkal erősödött, ezen belül az euróhoz viszonyítva 3 százalékkal értékelődött fel, míg a dollárhoz képest 0,4 százalékkal gyengült.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×