eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Chikán Attila: El kell hinnünk, hogy jövőre beindulnak a strukturális reformok

Hosszú idő után újra olyan kormánya van az országnak, amely koncepcióval rendelkezik arról, hogyan kívánja irányítani a gazdaságot és a társadalmat - mondta Chikán Attila közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ugyanakkor a Fidesz, bár hosszú ideje tudhatta, hogy kormányra kerül, nem készítette elő megfelelően a nagy rendszerek reformját.

Ahogy a költségvetésnek, úgy a büdzsé megítélésének is van egyenlege, pozitív és negatív oldala, amelyeket egymással szemben kell értékelni - mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

A közgazdász szerint pozitív az, hogy a kormány intézkedései - válságadók bevezetése, a magán-nyugdíjpénztári befizetések "eltérítése" - mozgásteret teremtettek, így van esély a költségvetési hiánycél tartására. Negatívum ugyanakkor, hogy nem látszanak azok a lépések, amelyek hosszú távú fedezetet biztosítanának ehhez. Egyelőre nincs nyomuk azoknak a szerkezeti reformoknak, amelyek úgy állítanák helyre az egyensúlyt, hogy annak tartósan pozitív hatása lenne a gazdaság egészére - magyarázta.

Chikán Attila szerint a 2011-es olyan költségvetés, amilyet egy nagyon súlyos válsághelyzetben lévő gazdaságból ki lehetett hozni, meglehetősen kemény és kockázatos intézkedésekkel. Az csak később derül ki, hogy milyen árat fizet az ország a költségvetési hiánycél megtartásáért - tette hozzá.

A Corvinus Egyetem tanára hangsúlyozta: az, hogy mit hoz a jövő, részben az Orbán-kormányba vetett hit kérdése, hiszen sok olyan intézkedést jelentett be a kabinet, amelyek kimenetele kérdéses, és csak bízni lehet abban, hogy pozitív eredményekkel jár. El kell hinnünk, hogy a következő évben beindulnak a strukturális reformok, hiszen a kormány megígérte - mondta.

A közgazdász úgy véli, hosszú idő után az Orbán Viktor vezette kormány az első, amely koncepcióval rendelkezik arról, hogyan kívánja irányítani a gazdaságot és a társadalmat. A kabinet világosan kifejezte, hogy a felső-középosztályra támaszkodva a gazdaság fellendítésével akarja kihúzni az országot a kátyúból, olyan átmeneti, drasztikus intézkedésekkel, amelyek a korábban értelmezett törvényesség határait feszegetik vagy át is lépik. Az ígéret szerint két-három év múlva az ország növekedése pályára áll, a korábban meghatározó gazdasági és politikai eszméket sutba dobja - magyarázta Chikán Attila, aki szerint az elképzelések teljesülése lehetséges, de rendkívül kockázatos.

A szakértő megjegyezte: kérdés, hogy miért nincsenek jobban előkészítve a reformok, hiszen a Fidesz régóta tudhatta, hogy kormányra kerül, ahogyan azt is, hogy az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás átalakítását végre kell hajtani.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×