eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jelentősen javult a Mol nettó eredménye

A Mol Nyrt. a harmadik negyedévben 92,1 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az előző negyedévi 43,2 milliárd forint veszteséggel, és az egy évvel korábbi 12,9 milliárd forint nyereséggel. A harmadik negyedévi profit lényegében megegyezik az elemzői várakozásokkal.

A társaság szerdán közzétett, konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli szabványnak (IFRS) megfelelő gyorsjelentése szerint az első háromnegyed évben 67,9 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 11 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, a nemrég bevezetett 19,8 milliárd forintos válságadó és az Európai Bizottság határozata alapján kamatokkal terhelt pótlólagos, 35,2 milliárd forintos bányajáradék-befizetés hatására.

A csoport bevétele az első háromnegyed évben 37 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, s elérte a 3.096 milliárd forintot. A harmadik negyedévben a bevétel 1.182 milliárd forint volt szemben a tavalyi 922 milliárd, és a második negyedévi 1.084 milliárd forinttal.

A közlemény idézi Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatót, aki szerint az eredmény bizonyítja a Mol diverzifikált üzleti modelljének sikerét. Kifejtette, a Mol erős pénzügyi pozíciója tovább javult a finanszírozási források diverzifikációjával és a hitelállomány átlagos lejárati idejének meghosszabbításával.

A gyorsjelentés szerint a válságadó és a befizetett bányajáradék teljes mértékben semlegesítették a működési teljesítmény javulásának pozitív hatását.

Az első háromnegyed évben a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 483,2 milliárd forintot tett ki, ami 70 százalékkal több a tavalyinál. Ugyanezen időszakban az üzleti eredmény 280,9 milliárd forint volt 97 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A harmadik negyedévben a Mol-csoport EBITDA-ja 21 százalékkal 193,1 milliárd forintra, míg az üzleti eredmény 32 százalékkal 125,9 milliárd forintra nőtt a második negyedévhez képest.

Az első háromnegyed évben a kutatás-termelés szegmens üzleti eredménye több mint a duplájára, 208,1 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, főként a növekvő nemzetközi termelés miatt.

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye 12,2 milliárd forinttal 56,5 milliárd forintra javult az első háromnegyed évben, mivel a javuló finomítói környezet ellensúlyozta az alacsonyabb készlettartási nyereséget és az INA 15,8 milliárd forintos negatív hozzájárulását.

A kelet-közép-európai régió motorüzemanyag-kereslete egy százalékkal csökkent az első háromnegyed évben az előző év azonos időszakához képest, azonban a gazdaság lassú élénkülésével összhangban a kereslet javuló tendenciát mutatott. A teljes motorüzemanyag-kereslet szinten maradt, míg a dízelkereslet 2 százalékkal javult a harmadik negyedévében a tavalyi bázishoz képest. A továbbra is magas munkanélküliség és a magas üzemanyagárak - az előző évhez képest például a benzin és dízel világpiaci termékjegyzésárak 31 százalékkal és 32 százalékkal emelkedtek - elsősorban a benzineladásokat érintették, e termék iránt öt százalékkal csökkent a kereslet az év első kilenc hónapjában. Ugyanakkor a kedvezőtlen egyszeri piaci hatások, a hideg tél és az áradások miatt alacsonyabb mezőgazdasági kereslet ellenére a dízeleladásokban, elsősorban a szállítmányozás által vezérelve, egy százalékos növekedés következett be.

A teljes magyarországi értékesítés 11 százalékkal csökkent kilenc hónap alatt a bázishoz képest, a kedvezőtlen kereslet és elsősorban az év első felében a szomszédos országok felé irányuló üzemanyagturizmus következtében. Ugyanakkor Szlovákiában a finomított termékek teljes értékesítése 6 százalékkal nőtt, ezen
belül a dízel értékesítés 13 százalékkal.

A Mol csoport szeptember 30-án 1.635 töltőállomást üzemeltetett.

A petrolkémia üzleti eredménye jelentősen, 17,1 milliárd forinttal javult a tavalyi veszteséghez képest, s 5,5, milliárd forintot ért el. A javulás a magasabb termelési és értékesítési volumenek és az emelkedő petrolkémiai árrés eredménye.

A gáz és energia szegmens üzleti eredménye 18 százalékkal, 54,7 milliárd forintra nőtt: ezen belül a Mol tulajdonában lévő FGSZ Földgázszállító Zrt. eredmény-hozzájárulása volt a legjelentősebb, bár a gáz tarifák július 1-jével történt ideiglenes befagyasztása kedvezőtlenül érintette a gázszállítási üzletág harmadik negyedévi eredményét.

A pénzügyi műveletek nettó vesztesége az első háromnegyed évben 59,4 milliárd forintot tett ki, szemben az előző év hasonló időszakának 23,7 milliárd forintos veszteségével. A fizetett kamat 26,1 milliárd forint, a kapott kamat 4,9 milliárd forint, míg a nettó árfolyamveszteség 36,2 milliárd forint volt.

A beruházások és befektetések értéke 240,9 milliárd forint volt az év első kilenc hónapjában, ami 10,6 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakáé.

A nettó hitelállomány 981 milliárd forintra csökkent, javuló 33,7 százalékos eladósodottságot eredményezve 2010 szeptember végén. Az INA teljes körű konszolidációjának hatását kiszűrve a nettó hitelállomány 620,9 milliárd forint volt.

A Mol jegyzett tőkéje 79,202 milliárd forint volt szeptember végén, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. A saját tőke 17 százalékkal, 1.931 milliárd forintra nőtt.

A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír keddi záró 19.870 ára forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 15.075 forint és 23.200 forint között mozgott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×