eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Olasz cég szállítja a villamosokat Debrecennek

Két év és öt próbálkozás után sikerült nyertest hirdetni a debreceni villamos 2-es vonalának járműveire kiírt pályázaton. Pajna Zoltán alpolgármester az InfoRádiónak elmondta: a két pályázóból az olasz gyártó nyert, a cég 41,28 millió euróért 18 korszerű, klimatizált, alacsony padlós villamost szállít le, legkésőbb 2013 márciusáig. A vesztes spanyol cég a negyedik tendert nyerte meg, most kicsivel maradt le a pontozásban.

A győztes cég 18 darab 32 méter hosszú klimatizált, alacsony padlós villamost gyárthat és szállíthat le, a tervek szerint 2013 tavaszáig - ismertette az alpolgármester.

A tendert a gyártó nettó 41,28 millió eurós ajánlattal nyerte el, a másik pályázó cégnek öt napja van jogorvoslati kérelem benyújtására. Amennyiben a közbeszerzés sikeres lesz, úgy október 28-án kötnék meg a szerződést - mondta Pajna Zoltán.

A műszaki paramétereket ismertetve a politikus bemutatta: a Sirio típusú csuklós villamosok 5 részből állnak, 228 utas fér el rajtuk, akik 6 ajtót használhatnak. A járművek kerekesszékkel is igénybe vehetők, a mozgáskorlátozottak számára két rögzíthető felület áll rendelkezésre. A 42,5 tonna üres tömegű járművek tervezett minimális élettartama 30 év. Európa 10 nagyvárosában jelenleg 200 hasonló villamos közlekedik - fűzte hozzá.

A 2-es villamos-projekt járműbeszerzésére a közbeszerzési eljárást először 2008 őszén írták ki, amit másfél év alatt négy sikertelen pályázat követett. Amennyiben a most vesztes spanyol cég nem fellebbez a döntés ellen, úgy az első jármű 2012 végén kezdheti meg a próbaüzemet a város új villamosvonalán.

A projekt keretében 7,8 km új villamospálya épül, amely a vasútállomást és a belvárost köti össze a város északnyugati lakótelepeivel. A villamospálya építési területeit az önkormányzat szeptember 15-én adta át a kivitelezőnek, akinek 2012-re kell befejezni a munkálatokat. A projekt összköltsége 17,6 milliárd forint, amelyet 90 százalékban uniós és állami forrásból finanszíroznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×