eur:
390.95
usd:
366.8
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hol mennyivel változtak az ingatlanárak? Lista

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több európai ország vesszőfutása is tart még, a bolgároknak, a litvánoknak és az íreknek csak az utolsó negyedéves adatok adhatnak némi reményt.

Az elemzés megállapította, hogy több ázsiai adat is meggyőzőnek bizonyult, ugyanakkor az európai számok rendkívül vegyes képet mutatnak. A vizsgált államok közül 17 országban emelkedtek az árak a második negyedévben, akkor hasonló a kép, ha a teljes évet nézzük, a statisztikát szolgáltató országok közül reálértéken 18-ban regisztráltak áremelkedést.

A lista élén Szingapúr (34,03 százalék), Hongkong (21,42 százalék) és Ausztrália (14,85 százalék) található, utóbbi adatait a hat szövetségi állam és a két terület fővárosában mért értékek átlagából számították. Az elemzés szerint az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság csendesedését követően.

Európában a lettek teljesítménye mellett Finnország eredménye is említést érdemlő, a 8,89 százalékos ingatlanár-emelkedés figyelemre méltó a kontinensen, jól teljesítettek még a norvégok (6,6 százalék) és a britek is (5,87 százalék).

A válság által mélyebben érintett országokban még a második negyedévben mért adatok sem mutatnak túl kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják, bár több országban is az esés lassulása tapasztalható. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

A sort Bulgária (-10,25 százalék), Litvánia (-15,7 százalék) és Írország (15,85 százalék) zárja, de a szomszédos Szlovákiában és Horvátországban is 4,7-5,4 százalékos mínuszokat mértek. A régióból Lengyelország szerepel még a táblázatban, ott 5,79 százalékkal csökkentek az árak az elmúlt egy évben. A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - az Egyesült Arab Emirátusokban mérték: 4,17 százalékost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×