eur:
388.87
usd:
361.97
bux:
68773.4
2024. május 8. szerda Mihály

Az ukrán exportstop nem emeli tovább a búza árát

Az ukrán exporttilalom esetleges bevezetése alig lehet hatással a gabona világpiaci árára, mert már elkezdődött a profitrealizálás a piacon - mondta az InfoRádiónak az Agrár Európa Tanácsadó üzletág-igazgatója. Fórián Zoltán hozzátette: az sem kizárt, hogy hamarosan Kazahsztán is bejelenti a korlátozást.

Nem várható, hogy tovább növekszik a búza világpiaci ára, ha Ukrajna mégis dönt a gabonaexport tilalmának bevezetéséről. Sokkal valószínűbb, hogy felgyorsul a profitrealizálás, aminek első jeleit már a múlt héten érzékelni lehetett - mondta az InfoRádiónak az Agrár Európa Tanácsadó üzletág-igazgatója.

Fórián Zoltán megjegyezte: mivel továbbra is meglehetősen stabil a búza ára, a készletek pedig hatalmasak, a néhány exportőr országnál vagy jelentkező probléma nem ingatja meg a világpiaci egyensúlyt. Most mindenképpen rövidebb távú emelkedési hullámra lehet számítani annál, ami 2007-ben és 2008-ban volt tapasztalható.

Az augusztus eleji világpiaci búzaár az egy hónappal korábbihoz képest közel 50 százalékkal volt magasabb, mostanáig pedig 4-10 százalékos visszarendeződés történt. Hogy a drágulás érezteti-e hatását az élelmiszer-termékpályán, attól függ, mikor kezdődik meg a nagyobb mértékű árcsökkenés - magyarázta a szakértő.

Azok az államok, amelyek az exportot leállító országoktól vásároltak volna, tudják fedezni a szükségleteiket, de csak a korábbinál sokkal magasabb áron. Ha azonban készleteik mérete lehetővé teszi, hogy néhány hétig kivárjanak, várhatóan nem kell ráfizetniük, hiszen rövid távú problémáról van szó - mondta Fórián Zoltán.

Az Agrár Európa Tanácsadó üzletág-igazgatója megjegyezte: Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán jelentős exportőrnek számít, ezért érdeke, hogy magasan maradjon a búza ára.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×